Kovid ve gribe 3'lü kalkan! Zencefil, propolis ve ciğeri eksik etmeyin

Bilimsel bulgulara göre, koronavirüse ve gelecekte karşılaşacağımız tüm yeni virüslere karşı en etkili savunma, düzgün çalışan bir bağışıklık sistemi. Fitoterapi Uzmanı Dr. Aktaş, grip ve Kovid'e karşı etkili olan besin reçetelerini AKŞAM'a anlattı.

Bağışıklık sisteminin kusursuz bir şekilde işlemesi için yediklerinizin içinde canlı enzimler, vitamin ve mineraller, mikrobesinler, sağlıklı yağlar ve kaliteli proteinler olmalı. Çekici paketler, katkı maddeleri, lezzet artırıcı kimyasallarla dolu olan, yiyenlerde adeta bağımlılık yapan işlenmiş yiyeceklerin içinde insan vücudunun tanıdığı, faydalanabileceği tek bir besin maddesi bulamazsınız. Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, AKŞAM'a güçlü bağışıklık sisteminin reçetesini açıkladı: "Kovid'den korunmak ya da hafif semptomlarla atlatmak için önce bağışıklığımızı güçlendireceğiz. İçi kimyasallarla, katkı maddeleri ile dolu işlenmiş yiyecekleri hayatınızdan çıkarmak için bundan daha iyi bir zaman olamaz! 11 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, D vitamini değerleri düşük olan kişilere D vitamini takviyesi verildiğinde viral enfeksiyonlara yakalanma riskleri %50 azalıyor. D vitamini değerinizi 100 ng/ml'nin üzerine yükseltmeyi hedefleyin."

ENFEKSİYONLARA KARŞI KORUYUCU GÜÇ

Antiviral zencefil: 2013 yılında yayımlanan bir araştırma taze zencefilin solunum sistemini desteklediği, enfeksiyonlara karşı direncini artırdığını gösteriyor. Zencefilin antiviral etkisi de düşünülecek olursa ortaya mükemmel bir koruyucu güç çıkıyor.

Çinko zengini ciğer: Özellikle bağışıklık dopingine ihtiyaç duyduğunuz şu zamanlarda bol bol ciğer yiyin, kırmızı et tüketin. Ama sigara içiyorsanız istediğiniz kadar çinko zengini besinler tüketin fayda etmez. Neden? Çünkü sigaranın içinde bulunan bir ağır metal olan kadmiyum çinko emilimini engeller. Pilav, tahıl ve kahvaltılık gevreklerin içinde bulunan fitik asidin de çinko emilimini sekteye uğratıyor.

Propolis: Propolis, arıların kovanı dış etkenlerden, mikroorganizmalardan ve diğer zararlılardan korumak için yaptıkları ve kovan içi açıklıkların kapatılmasında kullandıkları yapışkan, koyu renkli bir maddedir. Kovanı hastalıklara, parazit ve mantarlara karşı koruyan özel bileşenler içeren bu maddenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, viral enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğunu gösteren çalışmalar var.

ZERDEÇAL KÜRÜ

1 tatlı kaşığı zerdeçal

1 çay kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı saf sızma zeytinyağı

Tüm malzemeleri karıştırın. Günde 3 kez yemek aralarında tüketin.

SARIMSAK KÜRÜ

20 diş sarımsak

1 çay bardağı ev yapımı elma sirkesi

1 çay bardağı süzme karakovan balı

20 diş sarımsak havanda (tercihen tunç veya mermer havanda) püre kıvamına gelene kadar iyice dövün. Cam bir kavanoza alarak diğer malzemelerle karıştırın. Her sabah kahvaltıdan 1 saat önce, 1 yemek kaşığı alınmalıdır. Hazırlanan kür 1 hafta içinde tüketilmelidir. 7. günden sonra etkinliği azalmaya başlar.

BAĞIŞIKLIK ÇAYI

1 tatlı kaşığı ıhlamur

1 tatlı kaşığı yeşil çay

1 tatlı kaşığı meyan kökü

1 limonun suyu ve kabuğu

250 cc kaynar su.

Malzemeleri porselen ya da cam bardağa koyup üzerine kaynar su ekleyin. Demlenmesi için 10 dakika bekleyip için. Günde 4-5 fincan tüketebilirsiniz.