Kovid sonrası kalça ağrısı tehlikeli

Koronavirüs enfeksiyonunun tedavisi sonrasında farklı rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlıklardan biri de femur başı avasküler nekroz.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs enfeksiyonunun tedavisi sonrasında farklı rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlıklardan biri de kalça kemiğinde kanlanma bozukluğu olarak bilinen femur başı avasküler nekroz. Kalçada ağrı ile belirti veren avasküler nekrozun görülme sıklığının, özellikle pandemi sonrasında kortizol kullanımına bağlı olarak artış gösterdi. Memorial Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Hakan Özsoy, "Genel olarak bu hastalık erkeklerde daha sık görülüyor" diyerek şu bilgileri verdi: "Kovid-19 enfeksiyonu sebebiyle hastanede tedavi gören KOAH, astım ve akut solunum sıkıntısı yaşayan hastalara uygulanan kortizon tedavisi sebebiyle oluşan kalça kemiğinde kanlanma bozukluğunun izlenme sıklığının ise özellikle pandemi sonrası arttığını görüyoruz."

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

"Bu hastalık yavaşça gelişen kalça ağrısıyla ortaya çıkar. Hastaların çoğunlukla şikayeti, yürümek ve hareketle artan kasık içinde ağrı olur. Özellikle Kovid sonrası gelişen kalça ağrıları, ciddiye alınmalıdır. Erken teşhis bu hastalığın tedavisinde önemlidir."