Kovid ile grip kalbi vuruyor

Kalp Uzmanı Prof. Çaynak uyardı: “Kovid öncesi kalp damarlarında darlığı olan fakat bilmeyen kişilerle pıhtılaşma sorunu yaşayanlar enfekte olduktan sonra kalp krizi geçirebiliyor.”

Omicron varyantıyla artan vakaları değerlendiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, kalp hastalarını uyardı. Çaynak, "Kovid olanlar mutlaka doktor kontrolünde tedavi olmalı. Ancak bu süre boyunca kullandıkları kalp ilaçlarını aksatmamalılar. İnfluenza da iyi tedavi edilmemiş ve altta yatan bir akciğer hastalığı olan kişilerde bakteriyel zatürreeye dönerek hayati bir hal alabilir. Bu nedenle özellikle kronik hastaların grip ve Kovid aşılarını aksatmaması gerekiyor" diyerek şunları kaydetti: "Enfeksiyon geçirmemek için, tedavi olurken veya aşı sonrası yaygın bir kan sulandırıcı kullanımı oldu."

KAN SULANDIRICI KORUMAZ

"Kan sulandırıcılar sizi hastalıktan korumaz veya aşı sonrası ek bir faydası yok. Pandemi döneminde çok kişide kalp krizi arttı. Bu hastalar Kovid geçirmeden önce kalp damarlarında belli darlıkları olan fakat farkında olmayan kişilerdi. Kovid'le beraber pıhtılaşmanın artması ve akciğerlerin kalbi zorlaması sonucu kalp krizi tablosu çıktı. Kovid, hastaların birçoğunda kalıcı akciğer hasarı oluşturdu."

Bilinçsiz vitamin hasar veriyor

"Bilinçli olun ama kendi kendinizin doktoru olmayın" diyen Prof. Çaynak vitamin uyarısı yaptı: "Özellikle C, D ve E vitaminlerini ve çinkoyu düzenli kullanmayı viral hastalıklardan korunmak için tavsiye ediyoruz. Ancak özellikle bilinen bir kalp probleminiz varsa bu takviyeleri mutlaka doktorunuza danışarak kullanın. A, D, E, K vitaminlerinin fazlası vücutta depolanabilir ve hipervitaminozusa sebep olur. Takviye için kullanılan bitkisel ilaçların içindeki sodyum, potasyum gibi elementlerin fazlası kalp yetmezliğini ağırlaştırabilir."