Koronavirüs yeni belirtileri bulantı, kusma ve ishal mi? Koronavirüs gün gün belirtileri nedir?

Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs ile mücadele devam ediyor. Alınan tüm önlemler ve sosyal mesafe kurallarına uyulması ile ülkemizdeki vaka sayıları kontrol altına alındı. Günlük vaka sayıları son günlerde ülkemizde 1000'in üzerinde seyrediyor. Ölüm sayıları ise günlük 20'nin altında. Mücadele sürerken, koronavirüsün yeni belirtilerinin de olduğu ortaya çıktı. Koronavirüs yeni belirtilerini Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik açıkladı...

Ülkemizde ilk defa Mart ayında görülen koronavirüs ile normalleşme sürecinde maske, hijyen ve sosyal mesafe kuralları uygulanmaya devam ediliyor. Vaka sayısının 1000'lerde olduğu koronavirüste yaz aylarında yeni belirtilerin de çıktığı belirlendi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, koronavirüste yeni belirtilerin görüldüğünü açıkladı.

KORONAVİRÜS HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN

KORONAVİRÜS YENİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Prof. Dr. İlhami Çelik, "Koronavirüsün birçok etkisi var. Yaz ayında bulantı, kusma ve ishal en çok görülen belirtiler oldu" dedi.

Prof. Dr. Çelik, "Koronavirüsün birçok etkisi var. Uluslararası vakalar var. Nörolojik semptomlar bunlardan bir tanesi. Yaz ayında bulantı, kusma ve ishal en çok görülen belirtiler oldu. Klasik olan öksürük, ateş ve nefes darlığı idi. Halen öksürük, yüksek ateşi görüyoruz; ama bunların yanında bulantı, kusma ve ishali de görüyoruz. Ciltte döküntü, koku kaybı da halen görülen semptomlar. Mayıs'ta çok sık kemik ve eklem ağrıları yoğun görülmeye başlanmıştı. Haziran ayı itibarıyla yüksek ateş belirtisi devam ediyor" diye konuştu.

İkinci dalgaya ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çelik, "Şu an için ikinci dalgadan söz etmek mümkün değil; çünkü biz birinci dalgada vakaları sıfırlamadık. Biz henüz hastalığı minimum düzeye indirgemedik. Yazın daha az seviyede olacağını söylüyorduk. Karantina, sokağa çıkma kısıtlamalarını daha erken kaldırmış olsaydık vaka ve hasta sayısı daha büyük rakamlara ulaşmış olacaktı. Sonbaharda insanlar daha çok kapalı alanlara gireceği için vaka sayısında artış olabileceğini söylemek şimdiden mümkün. Eylül ayında meteorolojik durum çok önemli. Salgının seyri, virüsün hastalık yapıcı özelliği belirleyici olacak. Sonbaharda hastalığın yüksek sayılara çıkacağından söz edebiliriz" dedi.

KORONAVİRÜS GÜN GÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

1-2-3. gün: Soğuk algınlığı ve gribe benzeyen belirtiler görülür. Hafif ateş ve boğaz ağrısı yaşanabilir. Kişinin bağışıklığının zayıf olması halinde mide bulantısı ve ishal de görülebiliyor.

4. gün: Boğaz ağrısı şiddetlenir. Yeme ve içmede zorluk yaşanabilir. Hafif baş ağrısı ile birlikte ishal de görülür.

5. gün: Boğaz ağrısı şiddeti devam eder. Yeme ve içmede daha da zorluk yaşanır. Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek sancılı olur. Eklem ağrıları görülür.

6. gün: Kuru öksürük görülür. Konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı artar. Şiddetli bitkinlik başlar. Mide bulantısı da şiddetlenir. Nefes almada zorluk yaşanır. Şiddetli ishal ve kusma görülür.

7. gün: Ateş 38 dereceye yükselir. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

8. gün: Soluk alıp vermek zorlaşır. Göğüs bölgesi çok ağır olarak hissedilir. Öksürükle birlikte baş ve eklem ağrıları da şiddetlenir. Vücut sıcaklığı 38 derecenin de üzerine çıkar.

9. gün: Yukarıda belirtilen tüm semptomlar şiddetle artar. Yüz veya dudaklarda mavileşme görülür.