Koronavirüs geçirenler hangi aşıyı yaptırmalı? Koronavirüs geçirenlerin aşı tercihi nasıl olmalı?

Dünya Sağlık Örgütü, yaklaşık 6 aylık bir bağışıklığı gösteren bugüne kadar mevcut verilere dayanarak, halihazırda Kovid-19'dan etkilenmiş olanlara aşılamanın 6 ay bile ertelenmesini öneriyor. Bununla birlikte, aşılamadan önce önceki enfeksiyon için test yapılması önerilen bir sistem değildir. Kesin olarak, şu anda mevcut olan aşıların hem semptomların başlangıcına hem de enfeksiyona karşı koruyup koruyamayacağı henüz kesin olmadığından, aşılanmış ancak pozitif bir kişiyle yakın teması olanların karantinaya ve tüm ihtiyati tedbirlere saygı göstermesi önemlidir.

Koronavirüsün yeni varyantlarına karşı şimdiye kadar onaylanan aşıların etkinliği konusunda bazı açıklamalar yapmanın yanı sıra, aşıyı yaptıranların bile her zaman tüm kurallara ve güvenlik önlemlerine saygı göstermesinin neden önemli olduğunu açıklığa kavuşturuyor. Pozitif bir kişiyle teması olan aşılanmış bir kişinin nasıl davranması gerektiğini de belirtir. Söz konusu "Koronavirüs geçirenlerin aşı tercihi nasıl olmalı? Koronavirüs geçirenler hangi aşıyı yaptırmalı?" sorusuna yanıt arayanlar için Toplum Bilimleri Kurulu'ndan beklenen açıklama geldi.

Halihazırda mevcut olan aşıların hem semptomların başlangıcına hem de koronavirüs enfeksiyonuna karşı koruyup koruyamayacağı hala belirsiz olduğundan, aşılanmış ancak pozitif bir kişiyle yakın teması olanların karantinaya ve tüm ihtiyati tedbirlere saygı göstermesi önemlidir. Koronavirüse karşı aşılanmış olanlar, ister bir ister iki doz almış olsunlar, yine de tüm bulaşma önleyici tedbirlere uymaya devam etmelidir.

Uzmanlara göre hastalığı geçirmek aşı tercihinde kriter değil. 6 ayı dolduranlar istedikleri aşıyı seçebilir.

Koronavirüs geçirenler sırası gelse de bir süre aşı olamıyor. Çünkü çalışmalara göre hastalık sırasında antikor oluşuyor.

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs geçirenlerin hastalığın altıncı ayından sonra aşı olabileceklerini belirterek, "Antikorlarının şu ana kadar altı aya kadar koruyuculuk yaptığına dair bilgi birikimi söz konusu" dedi.

HASTALIĞI ATLATANLAR HANGİ AŞIYI OLMALI?

Koronavirüs geçirenler, inaktif yöntemle geliştirilen Sinovac aşısını mı, mRNA tekniği ile geliştirilen BioNTech aşısını mı olmalı?

İlhan bu soruyu şöyle yanıtladı:

"Hastalığı geçirenler altıncı ayı tamamladıktan sonra istedikleri aşıyı olabilirler. Şu anda Türkiye'de uygulamada olan Sinovac ve BioNTech için bir farklılık söz konusu değil, her iki aşıda vatandaşlarımızın tercihi dahilinde hastalığı geçiren kişiler tarafından kullanılabilir."

İKİ TÜR AŞI DA KORUYUCU

İki tür aşının da yüzde 80'den fazla koruyuculuğu olduğunu aktaran İlhan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de açıklanan Sinovac'ın sonuçlarına göre %83 düzeyinde koruyucu olduğunu bilmekteyiz, aynı şekilde BioNTech için de bu rakam %90'a yakın düzeyde. Yani her ikisinin de %80'den fazla koruyucu olması her iki aşının daha güvenerek bize yapılabileceğini gösteriyor."

Aşıların kısa vadede yan etkileri de benzer. Bu nedenle aşı olanlar bir süre hastanelerde bekletiliyor.