Keratokonus (Kornea hastalıkları) belirtileri nelerdir? Kornea nedir, tedavisi nasıl?

Kornea, göz küresinin lifli tabakasının ön kısmını oluşturur. Kornea yüzeyinin yapısal olarak devamlılık içinde olduğu ''gözün beyaz kısmı'' olan sklera ise aynı tuniğin arka altıda beşini temsil eder. Peki Kornea nedir, tedavisi nasıl? Keratokonus (Kornea hastalıkları) belirtileri nelerdir?

Kornea, bir diğer adıyla Keratokonus, gözün önünü kaplayan ve içinden iris ve göz bebeğini görmenin mümkün olduğu zardır. Şeffaf ve avasküler olan bu yapı, ışığın beyne giderken karşılaştığı ilk "merceği" temsil eder. Kornea aslında oküler diyoptrik sistemin önemli bir unsurudur: ışık ışınlarının gözün iç yapılarına geçişine izin verir ve görüntülerin retinaya odaklanmasına yardımcı olur.Kornea, göz küresinin lifli tabakasının ön kısmını oluşturur. Kornea yüzeyinin yapısal olarak devamlılık içinde olduğu "gözün beyaz kısmı" olan sklera ise aynı tuniğin arka altıda beşini temsil eder. Peki Kornea nedir, tedavisi nasıl? Keratokonus (Kornea hastalıkları) belirtileri nelerdir?

Keratokonus, normalde yuvarlak şekilli olan korneanın (gözün şeffaf tabakası) öne doğru koni şeklinde sivrileşmesidir. İlerleyici ve görmeyi bozan bir hastalıktır, genellikle ergenlik çağında başlar.

NEDENLERİ

Bu hastalığın nedeni, korneadaki enzimlerin dengesizliğidir. Bunun sonucunda "serbest radikaller" denen maddeler korneada oksidatif hasara yol açar. Böylece kornea zayıflar ve öne doğru bel verir.

Bu hastalık için genetik yatkınlık geçerlidir. Bu nedenle aynı ailede birden fazla keratokonus hastasına sıkça rastlanır.

Diğer nedenler arasında; güneşin ultraviyole ışınları, aşırı göz ovalama, göze iyi uymayan kontakt lens kullanımı ve kronik göz iritasyonu yer alır.

BELİRTİLER

Keratokonuslu hastalarda miyopi ve düzensiz astigmatizma gelişir. Bu nedenle hastalar uzağı da, yakını da çok net göremezler. Göz dereceleri sürekli yükselir ve bu yüzden sık gözlük değişimi gerekir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Erken ve hafif evrede, gözlükler ve yumuşak kontakt lensler görmeyi artırmada yeterlidir. Ancak hastalık ilerledikçe, kornea iyice incelir ve şekli iyice bozulur; bu aşamada gözlükler ve yumuşak kontakt lensler yeterli olmaz.

Keratokonusta Aşağıdaki Tedavi Seçenekleri Kullanılır:

Kornea cross-linking (çapraz bağlama)

Özel yumuşak kontakt lensler

Sert gaz geçirgen kontakt lensler

Yumuşak kontakt lens üstüne sert gaz geçirgen kontakt lens (Piggyback Lens Uygulaması)

Melez kontakt lens

Skleral veya yarı-skleral lens

Kornea içi halka (intacs)

Kornea nakli (keratoplasti)

CROSS-LİNKİNG (ÇAPRAZ BAĞLAMA) TEDAVİSİ

Cross-linking tedavisi, hastalığın ilerlemesini durdurmaya yönelik bir tedavidir. Bu tedavide göze riboflavin (B12 vitamini) damlatılır ve sonrasında ultraviyole A ışını ile kornea sertleştirilir. Cross-linking tedavisi uyuşturucu damlayla yapılır ve yaklaşık 40 dakika kadar sürer.

KERATOKONUSA ÖZEL YUMUŞAK KONTAKT LENSLER

İleri evrelerde standart yumuşak kontakt lensler net bir görüş sağlamaz. Bu nedenle bu hastalığa özel yumuşak kontakt lensler kullanılır.

SERT GAZ GEÇİRGEN KONTAKT LENSLER

Bu hastalığın tedavisinde kullanılan temel lensler, sert gaz geçirgen kontakt lenslerdir. Bunlar keratokonusta çok net bir görüş sağlar ancak çok konforlu değildirler.

Yumuşak Kontakt Lens Üstüne Sert Gaz Geçirgen Kontakt Lens (Piggyback Lens Uygulaması)

Bazen sert gaz geçirgen kontakt lensler, kornea yüzeyini çizebilir. Böyle durumlarda yüzeyi korumak için, korneaya önce yumuşak kontakt lens; onun üstüne sert gaz geçirgen kontakt lens takılır. Bu uygulamaya "Piggyback" lens uygulaması adı verilir.

MELEZ KONTAKT LENS

Melez kontakt lensler; ortası sert, etrafı yumuşak malzemeden üretilmiştir. Sert kısım net bir görüş sağlarken, etrafındaki yumuşak kısımda konfor sağlar. Bu nedenle melez kontakt lensler, keratokonus tedavisinde çok tercih edilen lenslerdir.

SKLERAL VEYA YARI-SKLERAL LENS

Skleral ve yarı-skleral lensler, gözün renkli kısmının üstündeki korneayı tamamen örten, büyük çaplı lenslerdir. Sert lensler veya melez lenslerin kullanılamadığı durumlarda, skleral veya yarı-skleral lensler denenir.

KORNEA İÇİ HALKA (INTACS)

Kimi hastalarda, kornea içine ameliyatla halka yerleştirilerek daha iyi bir görüş sağlanabilir. Halka tedavisinden sonra gözlük veya kontakt lens kullanımı ihtiyacı tamamen ortadan kalkmaz. O nedenle her hastaya halka tedavisi önerilmez.

KORNEA NAKLİ (KERATOPLASTİ)

İleri keratokonus hastalarında, yukarıda sayılan tedavilerden hiçbiri yeterli görüş sağlamayabilir. Bu durumda kornea nakli kaçınılmaz hale gelir. Kornea nakli, tam-kat (penetran keratoplasti) veya yarım-kat (DALK) nakil şeklinde gerçekleşir.