Bunlar arasında en korkulanlarının başında ise kolon kanseri gelmekte ve bu kanser türü maalesef ülkemizde de sıklıkla görülmektedir. Kolon kanserine maruz kalmış hastaların beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken pek çok önemli husus bulunmaktadır. Diyetisyen Merve Kalelioğlu, bu dönemde beslenmenin nasıl olması gerektiğini sizler için anlattı.
Kolon Kanserini Önleyici Beslenme Önerileri
Kolon kanserine yönelik yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde, bu kanser türünü önlediği kanıtlanmış bir besin ya da vitamin bulunmamaktadır. Bununla birlikte en temel içeceğimiz olan suyu günlük olarak her bireyin en az 2 litre tüketmesi, her yönden faydalı olacaktır.
Antioksidan özelliği olan A, C ve E vitaminlerini içeren besinlerin tüketilmesi de kolon kanserinin önlenmesi açısından dikkate alınmalıdır. Vücuda A vitamini almak için turuncu sebze ve meyveler, ıspanak ve pazı gibi yeşil sebzeler ile patates, yumurta ve süt tüketilmelidir. C vitamini açısından zengin olan sarı ve yeşil renkli sebzeler ile çilek ve domates gibi ürünlerin doğal olanları da önerilmektedir. Brokoli, fıstık, soya fasulyesi filizi ve mısır gibi gıdalar bedenin E vitamini ihtiyacını karşılamada yeterli olacaktır.
Vitaminler yanında özellikle kalsiyum yönünden zengin gıdaların tüketilmesinin kolon kanserini önleyici etkilere sahip olduğuna dair bazı bilimsel veriler bulunmaktadır. Kalsiyum açısından zengin yoğurt, peynir veya ıspanak gibi besinlerin D vitamini ile birlikte tüketilmesi halinde olumlu etkiler sağlayacağı düşünülmektedir. Bunların dışında ceviz, nar, balık (özellikle somon balığı), koyu yeşil renkteki sebzeler ve Brüksel lahanası gibi gıdalar, kanser ve kalp hastalıklarına karşı çok olumlu sonuçlar verdiğinden beslenme listelerinde mutlaka tercih edilmelidir.
Kolon Kanseri Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Kolon kanseri hastaları, beslenme konusunda tüm bireyler gibi aynı hassasiyetlere sahip olmalı ve doğru beslenme alışkanlıklarını sürdürmelidir. Herkes gibi bu hastalar da aşırı yağlı, tuzlu, çok şekerli veya baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bazı ilaçların ishal veya kabızlık gibi yan etkileri olabildiği durumlarda ise daha sıvı ağırlıklı beslenmeye dikkat etmeleri faydalarına olacaktır.
Kolon kanseri ameliyatı geçirmiş hastalar ise özellikle ameliyat sonrası ilk 8 haftalık süreç içerisinde doktorunun tavsiyeleri doğrultusunda daha özenli hareket etmelidir. Bu süreçler esnasında genellikle meyve ve sebzelerin kabuklarının soyularak tüketilmesi, küçük lokmalar halinde yavaşça yenmesi, kurutulmuş meyvelerin yenmemesi ve sıvı gıdaların bolca alınması tavsiye edilmektedir. Bunların yanında yukarıda sayılan gıdaların beslenme listelerine yavaş yavaş eklenmesi sağlanarak, bünyenin yeni döneme daha hızlı adapte olması sağlanmalıdır.