Kolesterolü 5 adımda kontrol altına alın

Kalp hastalıklarının altında yatan yaygın sebeplerden biri de kolesterol değerlerinin normalin dışında seyretmesi. Kolesterol seviyesini düzenli tutmak riski en aza indiriyor.

Kalp sağlığının sinsi düşmanı olan kolesterolü kontrol altında tutmak mümkün. Florence Nightingale Hastanesi'nden Uzm. Dr. Utku Zeybey kolesterolün riskleriyle mücadele etmenin sırlarını 5 öneriyle açıkladı.

1- Fiziksel aktivite şart: Haftada 3-7 saat arası orta şiddette ya da günlük 30-60 dakika fiziksel aktivite yapılmalıdır. Haftada 4-5 gün 30-60 dakika arası orta tempoda yürüyüş, düzenli olarak yüzmek, depresyon hastalarında azaldığı bilinen mutluluk hormonunun artmasına yardımcı olur.

2-Akdeniz tipi beslenme: Baklagil, kuruyemiş, taze sebze ve meyve, zeytinyağı ve taze balıktan zengin diyet uygulanmalıdır. Bu konuda diyetisyeninizden yardım alabilirsiniz.

3-Sigara içmeyin: Yalnızca kalp damar hastalıkları değil; kanser, akciğer hastalıkları, inme gibi hastalıklarda da başrolde olduğu bilinmektedir. Sigara bırakma konusunda zorlanıyor iseniz aile hekiminize başvurun.

4-Kan basıncının kontrolü: Tansiyon değerinin 140/90 mmHg altında olması gerekiyor.

5-Vücut kitle indeksini kontrol altında tutun: Vücut ağırlığının artışıyla kas-iskelet problemleri, psikolojik hastalıklar, vücut hormon değerlerinde dengesizlik, şeker hastalığı, insülin direnci, tiroit bezi hastalıkları da artış göstermektedir. VKI 20-25 kg/m2, bel çevresinin erkeklerde 94 cm'in; kadınlarda 80 cm altında olması gerekir.