Doğu Anadolu Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Abdullah Üzer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin Türk Kızılayı ile Sağlık Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü bildirdi.
TÜRKÖK projesiyle toplanan kök hücrelerle, Türkiye ve dünyanın herhangi bir yerinde nakil bekleyen hastalar tedavi edilebileceğine değinen Üzer, "Projemiz kapsamında aralık ayı itibarıyla Türkiye genelinde yaklaşık 100 bin kişiden kök hücre için kan örneği alındı. Bu 100 bin kök hücre içinde de 200 kişinin örnekleri, kök hücre nakli bekleyen kanser hastalarına uyum sağladı" dedi.
200 KANSER HASTASINA UMUT IŞIĞI
Üzer, 18-50 yaş arası en az 50 kilogram ağırlığındaki her sağlıklı kişinin kök hücre bağışı yaparak kanser hastalarının umuduna ortak olabileceğini belirtti.
Kan ve kan ürünleri ihtiyacını karşılayan Türk Kızılayı ve TÜRKÖK'ün, bu projeyle sadece Türkiye'de değil, dünyadaki diğer kanser hastalarının da umudu olduğunu aktaran Üzer, şöyle devam etti:
"Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de 'kök hücre bağışçısı havuzu' oluşturabilmek için 2014 yılında Türk Kızılayına 'TÜRKÖK Projesi' görevini verdi. Biz de Türkiye'yi 12 bölgeye ayırarak daha sonra her bölgede bağışçı kazanım programları yapıyoruz. Bu kapsamda Doğu Anadolu'da 15 kök hücre eşleşmesi gerçekleşirken, Türkiye genelinde ise 200'ün üzerinde eşleşme gerçekleşti. Yakın zamanda kana olan ihtiyaç anonslarını azalttığımız gibi kök hücre ihtiyacını da azaltacağız."
Üzer, 3 yılda 250 bin bağışçıdan kan örneği almayı hedeflediklerini ve kök hücre bekleyen hastaların umudunu arttıracaklarını anlattı.
Daha önce tedavi görüp de bir sonuç alamayan hastalar için de kök hücre naklinin önemli olduğunu kaydeden Üzer, şu ifadeleri kullandı:
"Doku tipine uygun bir hastayla eşleşme olduğunda, uzman kadromuz iş birliği içinde olduğumuz kurumlarla nakil sürecini planlamakta ve gerçekleştirmektedir. Hastalığın kendisinden kaynaklanan, bazen de hastalık sırasında aldıkları ciddi tedavilerden dolayı kök hücrenin tamamen kaybı söz konusu oluyor. Bu tür hastalara, kök hücre nakli gerekiyor. Bu hastalıklar özellikle bilinen lenfomalar, bazı testis kanseri, akdeniz anemisi, kemoterapi alan ciddi hastalarda kemik iliği artık aktivitesini yitirmiş bulunuyor. Kök hücre nakli yapılan her hasta, yüzde yüz iyileşecek diye bir durum yok. Genelde yüzde 50 oranında bir başarı şansı var ama şunu belirtmek gerekir ki hiçbir umudu kalmayan, tedavilere yanıt veremeyen insanlar için en az yüzde 50 oranlık durum bile bu insanlar için çok önemli."
Üzer, bağışçıların kan vermekten korkmaması gerektiğini ve temel olarak periferik kan alma yöntemiyle uygulamanın yapıldığını sözlerine ekledi. AA