Kışın içilen çaylar şifa derken zehir olmasın

Kış aylarının gelmesiyle birlikte kış hastalıkları da arttı. Bitkilerle şifa arayanlar için bazen yanlış bitkisel kürler, vücudu iyileştirmeyip zehirleyebiliyor.

Azime Kahya

Kış aylarının gelmesiyle hastalıklar arttı. Boğaz ağrısından, gribe vatandaş kendi hastalığına çare bulmak için doktora gitmeden önce babaanne formüllerine başvurabiliyor. Ancak bitkilerle şifa arayan ve aktarların yolunu tutanlar için bazen yanlış bitkisel kürler, vücudu iyileştirmeyip zehirleyebiliyor. Uzman Doktor Hakan Özkul, "İyileşeyim derken, vücudunuza çok ciddi zararlar verebilirsiniz" diyerek şunları kaydetti: "Hiç kimse ne kendisinin ne de başkasının hastalığını ilaçlarla veya tıbbi bitkilerle kendi başına yapmamalıdır. Tıbbi bitkilerin kullanımında, tıbbi bitki çayı şeklinde de olsa bir fitoterapist doktorun önerileri gereklidir. Bitki çaylarını hasta olmadan da özellikle kışın hastalıktan korunmak için kullanabiliriz. Bu konuda doktor ve eczacılar doğru bilgiyi verecektir."

KAYISI ÇEKİRDEĞİNE DİKKAT!

"Mesela kemoterapi alan hastaların özellikle sarı kantaron, nar, greyfurt kullanmalarını tavsiye etmeyiz. Çünkü bazı bitkiler kemoterapinin etkisini istemediğimiz şekilde artırabilir bazıları ise etkisini azaltabilir. Taze badem ve kayısı çekirdeğinin de çok kullanılması sakıncalı. Bu iki ürünün fazla tüketilmesi zehirlenme ile sonuçlanabilir."