Kış depresyonu

PSK. BİLGE AKARSLAN

Sonbaharla birlikte azalan enerji ve moralsizlik mi yaşıyorsunuz? Mevsimsel depresyon yaşıyor olabilirsiniz… Mevsimsel depresyonun, yılın aşağı yukarı aynı dönemlerinde başlayıp biten, mevsimsel değişikliklerle ilişkilendirilen depresyon türüdür. Mevsimsel depresyon belirtileri ağırlıklı olarak sonbaharda başlayıp kış aylarına doğru azalan enerji ve moralsizlikle ilerliyor. Yıl içerisinde hissettiğiniz bu duyguları “kış hüznü” diyerek geçiştirmek veya kendinizin çözmesi gereken mevsimsel bir hoşnutsuzluk olarak değerlendirmek yerine, duygudurumunuzun yıl boyunca stabil seyretmesi adına adımlar atmak faydalı olabilir. Tedavi alanında fototerapi, ilaç tedavisi ve psikoterapi yöntemleri önerilebilir.

Belirtileri 

Mevsimsel depresyon çoğunlukla sonbahar sonu - kış başı gibi başlayıp ilkbaharın güneşli günleri ve yaz döneminde yatışma gösterir. Belirtiler şöyle sıralanabilir: 

- Neredeyse her gün ve gün boyunca depresif hissetme, 

- Daha önce keyif alınan etkinliklerden artık keyif almama, 

- Bitkinlik, 

- Uyku problemleri, 

- İştah ve kilo problemleri, 

- Halsiz ve huzursuz hissetme, 

- Belirli bir konuya odaklanmada zorluk, 

- Umutsuzluk, değersizlik veya suçluluk hisleri, 

- Ölüm ve intihar düşünceleri. 

Kış depresyonu olarak söz edebileceğimiz kış-başlangıçlı mevsimsel depresyona özel belirtiler ise şunlardır: 

- Aşırı uyuma, 

- Özellikle karbonhidrat içeren yiyeceklere karşı artmış iştah, 

- Kilo alımı, 

- Yorgunluk ve halsizlik. 

Ne zaman yardım almak gerekir? 

Kendinizi moralsiz hissettiğiniz günler olması doğal olmakla birlikte, bu hal günlerce sürerse ve normalde keyif aldığınız etkinlikler artık keyif vermemeye başladıysa, yardım almanız gerektiğine işaret eder. Özellikle uyku ve yeme örüntüleriniz değişmişse, yatışma ve rahatlama amacıyla alkol alıyorsanız veya umutsuz hissediyorsanız ve intihar düşünceleriniz varsa, vakit kaybetmeden profesyonel destek almanız gerekir. 

Neden önemlidir? 

- Mevsimsel depresyonun belirtileri ciddiye alınmalıdır. Diğer depresyon türleri gibi mevsimsel depresyon da müdahale edilmezse kötüleşerek ciddi sorunlara yol açabilir. Bunlar arasında; Sosyal ilişkilerden uzaklaşma, 

- Okul ve iş hayatına ilişkin sıkıntılar, 

- Madde kullanımı, 

- Kaygı bozukluğu veya yeme bozuklukları gibi diğer ruhsal rahatsızlıklar ve intihar düşünceleri sayılabilir. 

Mevsimsel depresyon belirtiler kötüleşmeden teşhis edilir ve tedavi edilirse bu negatif sonuçların önlenmesi mümkündür.