Kim demiş patates kilo aldırır diye!

ŞOK DİYETLER - 1

Patatesin kendisi değil, kullanım şekli kilo aldırıyor. Bahar aylarına girerken Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan patatesle kilo vermek ister misiniz? İşte size kendinizi hiç zorlamadan ve aç kalmadan haftada 2 kilo verdiren patates diyeti. 

Kimi zaman salatasıyla, kimi zaman kızartmasıyla karşımıza çıkan patates özellikle gençlerin ve çocukların vazgeçemediği bir besin.

Kızartma tehdit saçıyor

Ancak toplumdaki ‘patates şeker içeriyor. Bu yüzden de kilo aldırıyor’ algısını yıkan açıklama Şişli Florence Nigtingale Hastanesi’nden, Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan’dan geldi: Patates pişirme şekliyle kilo aldırır. Kızartma patatesle yoğun olarak beslenen kişiler ciddi oranda obezite, Tip-2 diyabet ve hipertansiyonla karşı karşıya kalır. 

Polar maddelerde kanser riski

Öte yandan kızartma yağlarının defalarca kullanılmasıyla beraber okside olmuş yağda artan polar maddeler kanser riskini artırır, kalbi tehdit eder. Doğru zamanda, doğru miktarda tüketilen patates diyetlerin baş tacıdır. Ancak diyabet hastaları, kronik böbrek hastaları ve sürekli kabızlık yaşayan bireylerin patates tüketimine dikkat etmesi şart. 

Soğuk olarak tüketmek daha faydalı

Patates, bünyesindeki nişasta pişirilip buzdolabında soğutulduğunda hem glisemik indeks oranı düşer hem de bu şekilde bünyesindeki nişasta, sindirime dirençli “dayanıklı nişasta” özelliği kazanır. Böylelikle bağırsak hareketi düzenliliğini korumaya, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Bu yüzden patatesi soğuk olarak salatalarda tüketmek daha avantajlı.

1 haftada 2 kilo verin! 

Şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği ve kanda yüksek potasyum değerine sahip olan bireyler, bu listeyi uygulamamalı. 

1. Gün: SABAH: Açık şekersiz çay, 1 dilim peynir- 30 gr, İspanyol omleti ( 1yumurta- 50gr, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı yağ), Domates, salatalık. ARA: 3 adet kuru kayısı. ÖĞLE: 1 kâse mercimek çorbası, 8 yemek kaşığı zeytinyağlı pırasa yemeği, 1 su bardağı yoğurt. 1 ince dilim tam buğday ekmeği. ARA: 1 orta boy armut, 15 adet tuzsuz badem. AKŞAM: Izgara balık. Bol mevsim salata, Haşlanmış buğday—salatanın içine katılsın, 1 su bardağı ayran. GECE: 1 orta boy portakal.

2. Gün: SABAH: 1 dilim peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, domates, salatalık- söğüş, 1 ince dilim tam buğday ekmeği- 25gr. ARA: 1/3 orta boy ayva. ÖĞLE: 1 kâse domates çorbası, 8 yemek kaşığı lahana yemeği, 1 kase cacık- 200 ml. ARA: 1 çay bardağı tuzsuz fıstık. AKŞAM: 2 orta boy etli patates dolması, bol salata-mevsim yeşillikleri, 1 su bardağı yoğurt. GECE: 1/2 orta boy nar.

3. GÜN: SABAH: Açık şekersiz çay, 1 dilim peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, domates, salatalık- söğüş, 1 ince dilim tam buğday unu ekmeği. ARA: 10 adet kavrulmamış fındık. ÖĞLE: 1 kâse fesleğenli patates çorbası (1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı yağ), 8 yemek kaşığı ıspanak yemeği (1 tatlı kaşığı yağ), 1 su bardağı yoğurt- 200 ml. ARA: 1 adet kuru incir, 1 küçük kahve fincanı leblebi. AKŞAM: 4 adet ızgara köfte—120 gr, 1 kâse kuru fasulye piyazı, 1 su bardağı ayran. GECE: 1 orta boy armut.

Salata ve ızgara yiyin!

4. GÜN: SABAH: 1 su bardağı süt, 3 yemek kaşığı yulaf kepeği, 1 çay kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı kuru yaban mersini. ARA: 1 yemek kaşığı goji berry. ÖĞLE: 8 yemek kaşığı zeytinyağlı taze fasulye, 1 su bardağı yoğurt- 200 ml, 1 orta boy akordiyon patates. ARA: Zencefilli çubuk tarçın çayı, 6-7 adet kaju. AKŞAM: 4 köfte kadar ızgara tavuk- 120 gr, Bol yeşil salata, 1 su bardağı yoğurt- 200 ml. GECE: 2 orta boy mandalina 

5. GÜN: SABAH: Açık şekersiz çay, 1 ince dilim fırında kaşarlı domatesli çavdar ekmeği, 1 adet haşlanmış yumurta, roka, tere, maydanoz, nar ekşili, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edin. ARA: Şekersiz Türk kahvesi. ÖĞLE: 4 adet ızgara kalem pirzola, 8 yemek kaşığı kereviz salatası. (Ceviz ve sarımsak ekleyin) ARA: 1 su bardağı kefir. AKŞAM: 1 tabak gnocchi, bol yeşil salata. GECE: 1 orta boy cennet hurması. 

6. GÜN: SABAH: 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 küçük boy muz, 1 çay kaşığı tarçın. ARA: Sade Türk kahvesi, 5 tuzsuz badem. ÖĞLE: 120 gr et döner, 3 yemek kaşığı patates püresi, 1 kâse mevsim salata. ARA: 3 ceviz, 1 yemek kaşığı gojiberry. AKŞAM: 1 kâse kabak çorbası, 6 yemek kaşığı karnabahar yemeği, 1 su bardağı yoğurt. GECE: 1 orta boy armut.

7. GÜN: SABAH: Açık şekersiz çay, 2 yumurtadan menemen, domates, salatalık- söğüş, 5 adet zeytin, 1 ince dilim tam buğday ekmeği. ARA: Sade Türk kahvesi. ÖĞLE: Hazırlanmış patates salatası, 1 su bardağı naneli cacık. ARA: 10 adet alıç, 1 su bardağı kefir. AKŞAM: 120 gr ızgara somon, 6 yemek kaşığı zeytinyağlı mantar sote, 200 gr mevsim salata 

GECE: 1 adet büyük boy hurma.

Akordiyon patates

Malzemeler: 4 orta boy patates, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 30 gr. tereyağı, tuz, kimyon. 

Yapılışı: Dilimlediğiniz patateslerin arasına tereyağı koyun. Sarımsakları ezip baharat, tuz ve zeytinyağıyla karıştırıp patateslerin üzerine sürün. 210 derece sıcaklıktaki fırında 50 dakika pişirin.

Fesleğenli çorba

Malzemeler: 3 adet orta boy patates, 1 adet soğan, 3 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı dolusu süt kreması, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kuru fesleğen, tuz. 

Hazırlanışı: Zeytinyağıyla soğan ve sarımsağı kavurun. 3 adet patatesi de doğrayıp kavurmaya devam edin, 3 bardak su ekleyin. İyice piştikten sonra blender ile çorbayı püre haline getirip 1 bardak sıcak su ilave edin. Kremasını ve tuzunu atıp biraz daha kaynattıktan sonra 1 çay kasığı fesleğen atın. 

Gnocchi 

Malzemeler: 1 kilo patates, 2 adet yumurta, 2 su bardağı un, 1 çay kaşığı muskat, 2 çorba kaşığı parmesan peyniri.

Yapılışı: Patatesleri haşlayıp püre haline getirin. Un, yumurta, muskat ve parmesan peynirini püreye ekleyerek yoğurun. Yuvarladığınız hamuru kaynamış suyun içine atın. Gnocchiler üste çıkınca pişti demektir.

İspanyol omleti  

Malzemeler: 2 adet küçük patates, 1 küçük boy kuru soğan, 3 adet yumurta, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber, tuz.
Hazırlanışı: 2 adet patatesin kabuğunu soyup, küp küp şeklinde doğrayın. Patatesleri 10 dakika sıcak suda bekletip, daha sonra süzün. Bir tavaya tereyağını koyup, eritin. Süzülen patatesleri ve doğranmış soğanı tereyağında bir süre kavurun. 
piştikten sonra yumurta sürün
Kavurduktan sonra ağzını kapatıp, kısık ateşte ara sıra karıştırarak, yumuşayana kadar pişirin. Bir kaseye 3 adet yumurtayı kırıp, iyice çırpın. Tuz, ve baharatları ilave edip, karıştırın. Pişen patateslerin üzerine yumurtaları güzelce dökün. Ağzını kapatıp, kısık ateşte pişirin. Omleti alt-üst yapıp pişirin.

Etli patates dolması

Malzemeler: 4 adet orta boy patates, 250 gr kuşbaşı doğranmış et, 1 adet orta boy soğan, 2 adet orta boy domates, 3 adet sivri biber, 2 diş sarımsak, tuz, kekik, kimyon, pul biber, karabiber, 2 yemek kaşığı zeytinyağı. 
Hazırlanışı: 4 adet patatesi soyup ortadan ikiye kesin ve ortasını oyun. Fırın tepsinin içine koyup 200 derece fırında 20 dakika fırınlayın. Bir tavaya 250 gr kuşbaşı et koyup 2-3 dk. kavurun. Üzerine 1 adet doğranmış soğan ve 2 diş sarımsak ekleyip, 7-8 dk. pişirin. 

Üzerine salçalı sos dökün

Ardından 3 adet doğranmış biber ilave edip, pişirin. Son olarak kuşbaşı etin üzerine 2 adet doğranmış domates ilave edip 20 dakika pişirin. Pişen kuşbaşı etlerini ocaktan almaya yakın doğranmış maydanoz, tuz ve baharatları da ilave edin. Fırınlanmış patateslerin içlerini etli harçla doldurup salçalı sosu üzerine gezdirip 20 dk. fırınlayın. 

Baharın şifalı sebzeleri 

Kışın etkisini yavaş yavaş üzerimizden attığımız şu günlerde mevsim geçişlerinden etkilenmemek için sebzeleri kalkan olarak kullanın. Peki bu mevsimde hangi sebzeleri daha fazla tüketmeliyiz? İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Fitoterapi Uzmanı Ece Günay Akkuş, bu mevsimde tüketilmesini önerdiği sebzeleri sıraladı: 
PANCAR: Karbonhidrat içeriği yüksek olduğu için özellikle kilo ve şeker problemi olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir sebzedir. Antioksidant içeriği yüksek anti-kansorejendir, demir eksikliğine birebirdir. Kan basıncısını düşürür, hazmı kolaylaştırır, strese karşı vücudu güçlendirir. 
kanser düşmanı yeşil dost!
PIRASA: Kanserin bir numaralı düşmanıdır. Kanserli hücrelerin büyümesini engeller,  kan basıncını düşürür. Gebelikte erken doğuma karşı koruyucu etki gösterir, yaşlanma karşıtıdır. ENGİNAR: Karaciğer dostudur, toksik maddeleri vücuttan atar. Kan şekerini dengeler, bağırsakları çalıştırır. BAKLA: Bağırsak parazitlerini düşürür, idrar yollarını temizler, kötü kolesterolü düşürür, kanın pıhtılaşmasını önler. Böbreklerden taş ve kum dökmeye yardımcıdır. BEZELYE: Kemik, kalp ve damar sağlığını korur. Çocuklar için besleyicidir, enerji verir, bağışıklığı kuvvetlendirir.