Kemoterapide başarı beslenmeden geçiyor!

Kemoterapi sürecinde dengeli ve yeterli beslenmek vücutta oluşabilecek tahribatları önlemek konusunda etkili oluyor.

Kanserin tedavi yöntemlerinden kemoterapi, tümörü ilaçla tedavi ederek hastalığın sürecini yavaşlatmayı, geriletmeyi veya durdurmayı hedefliyor. Tedavinin yan etkileri ise, kullanılan ilacın türüne, dozuna, hastalığın türüne ve kişilerin yapısına göre değişiklikler gösteriyor. En sık görülen yan etkilerinin bulantı, kusma, saç dökülmesi ve yorgunluk olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Evnur Saray, kemoterapi sırasında ve sonrasında beslenmenin rolüne değindi. Hastalığın tedavisinde, dengeli ve yeterli beslenmenin tedavinin yan etkileriyle başa çıkabilmeyi önlemek açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Evnur Saray, yan etkileri önlemede etkili olacak besinleri sıraladı. 

Tedavi öncesi hafif bir öğün 

Kemoterapi öncesi hafif bir öğün tüketimi veya atıştırmalar tercih edilmeli. Küçük porsiyonlarda, sıklıkla, düşük yağlı ve posalı yiyeceklerin tüketilmesi, tedaviden 1-2 saat önceden yemek yenmemesi gerekiyor. Kişinin kendi tercih ettiği besinleri tüketmesi bulantı ve kusmayı önlemede oldukça etkili. Bulantıya karşı; zencefilli gazoz, naneli/limonlu şeker, blenderden geçirilmiş sebze ve patates püreleri, krakerler iyi gelecektir.

YÜRÜYÜŞÜ AKSATMAYIN 

Tedaviden 1-2 gün sonra iştah kaybı kendine gösteriyor. 3 temel ana öğün yerine günde 5-6 kez ufak miktarlarda öğün tüketimi, hacim olarak ise küçük, protein ve enerji bakımından yüksek besinleri tüketmekte fayda var. İştahınızın en iyi olduğu saatte en büyük öğününüzü yemek ve yemekten önce hafif bir yürüyüş yapmak da iştahınızı açacaktır.