Kemoterapi ilaçları kalbi yan etkiyle vuruyor... Kanser hastaları mutlaka kalbine baktırsın!

Kanser tedavisi gören hastalara kalp uyarısı geldi. Uzmanlar kemoterapi ilaçlarının yan etki gösterdiği kalbin mutlaka hekim kontrolünde olması gerektiğini söyledi.

Son dönemlerde kanser taramalarının artması, kanser tanısının erken dönemde konmasını ve kemoterapiye erken dönemde başlanmasını sağladı. Medicana Ataköy Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güngören, onkoloji hastalarında kalp kontrollerinin önemiyle ilgili açıklamalarda bulundu: "Kemoterapide kullanılan ilaçların bazıları kalp üzerine ciddi bir etki oluşturmazken, bazıları ise kalp fonksiyonları ile ilgili ciddi yan etkilere sebep olabiliyor. Yapılan çalışmalarda hastaların %20'sinin kalp ile ilgili sorun yaşayabileceği ve %7-10'ununda kalp yetmezliği gelişebileceği tahmin ediliyor.

RUTİN KONTROL ŞART

"Kemoterapi ilaçlarının kalpte oluşturdukları yan etkiler; kalp yetmezliği, kalp damar tıkanıklığı, kalp krizi, hipertansiyon, aritmiler ve kalp zarı iltihabı... Yan etkilerin hangi hastalarda ortaya çıkabileceğini net bir şekilde ortaya koymak mümkün değil. Fakat kemoterapi öncesi kardiyoloji uzmanı tarafından risk değerlendirmesi yapılarak riskli hastalar belirlenebilir ve yüksek riskli hastalara tedavi başlanarak bu yan etkilerin ortaya çıkması engellenebilir."

HANGİ ŞİKAYETLER UYARICI OLMALI?

Kemoterapi öncesi tüm hastalar kalp yetmezliği belirtileri ile ilgili bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Güngören şu uyarılarda bulundu: "Yeni ortaya çıkan nefes darlığı, göğüs ağrısı, halsizlik, çarpıntı, kilo artışı ve bacaklarda ödem gibi bir şikayet durumunda zaman kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına başvurmaları gerekir. Burada önemli bir hata, hastalar tarafından bu şikayetlerin mevcut hastalığının bir parçası gibi algılanarak ihmal edilmesidir. Eğer ihmal edilirse, kanser hastalığının tedavisi iyileşme yönünde ilerlerken kalp ile ilgili sorunlar nedeniyle hastalar kaybedilebilir."