Karbonhidrata bir süre küsün

Ramazan öncesi sınırsız yeme-içmeye alışmış vücudumuzun 1 aylık açlıkla karşılaşınca kilo kaybına uğrayacağını düşünürken tam tersine kilo alımı daha sıklıkla gerçekleşir. Bunun için Ramazan sonrası karbonhidrat alımını azaltıp, sıvı miktarını artırmak gerekir.

ÖZLEM BEYTÜT

Medicana Ataköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Betül Börkü Uysal, Ramazan'da alınan kilolar için önerilerde bulundu. Uysal, "Uzun açlık sonrasında iftar zamanında aşırı yeme eğilimi, yağlı, şekerli gıdaların tüketimi gibi sebepler kilo alımına yol açabilir. Sahurda fazla kalori alımı ve sahurdan sonra uyumak, aldığımız kalorinin yakımının zorlaşmasına sebep olabilir. Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırabilir" diyerek şöyle devam etti:

ARALIKLI ORUCA DEVAM

"Ancak Ramazan'da kazandığımız alışkanlıklarla, sadece öğün saatlerini değiştirerek kilo vermek ve bunu kalıcı hale getirmek çok kolaylaşabilir. Sahuru saat 10:00-11:00'de yapılacak bir sabah öğününe, iftarı 18:00-19:00' de tamamlanacak bir akşam öğününe dönüştürebilirsek 16 saatlik açlık ile 8 saatlik beslenmenin olduğu aralıklı bir oruç temposunu tutturarak kilo vermeyi başarabiliriz. Çünkü yemek yiyebileceğimiz 8 saatlik dönem aktif hareketimizin olduğu zaman dilimine denk geleceği için, yağ birikimi kısıtlanacak, 16 saatlik oruç dönemi de midemizin boşaldığı zamana denk geleceği için yağ yakımı hızlanacaktır. Ayrıca yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için; İçtiğimiz su miktarını en az 2,5-3 litre olacak şekilde artırmak, basit şekerden ve paketli gıdalardan uzak durmak, günlük protein alımını, karbonhidrat alımının üstüne çıkarmak, günlük adım sayımızı 10 bin hedefine ulaştırıp, mümkünse daha üstüne çıkmak önemli."