ERCAN ÖZTÜRK
Karaciğer nakilleri ve hastayı nakle götüren nedenlere dikkat çekmek amacıyla Türkiye’nin önde gelen cerrah, hepatolog ve gastroenterologları, Karaciğer Nakli Mezuniyet Sonrası Eğitim Kursu’nda bir araya geldi. Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen eğitim kursunda; Türkiye’de organ bağışı ve sonuçları, karaciğer yetmezliğinin nedenleri, canlıdan ve kadavradan karaciğer nakilleri hakkında bilgiler sunuldu.
Sağlık Bakanlığı son verilerine göre şu anda 2 bin 200 kişinin karaciğer nakli olmayı beklediğine vurgu yapan Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, “Bunlarla birlikte tahmini olarak 8 bin ila 10 bin kişinin karaciğer nakline ihtiyaç duyduğunu biliyoruz. Nakil ameliyatları kadar, nakle gelinen süreç, nakil sonrası yaşam ve takip de önemli” dedi. Türkiye’de organ bağışının yetersizliğine bağlı olarak nakillerin yüksek oranda canlı vericiden yapıldığını belirten Dr. Polat, canlıdan karaciğer nakli yapan dünya ülkeleri arasında Türkiye’nin ilk sırada yer aldığını ifade etti.
İşin uzmanı burada yetişiyor
Polat, “Ülkemizin canlıdan nakillerdeki başarısı artık dünyada biliniyor. Doktorlarımızın deneyimleri ve alt yapımız çok iyi. Canlıdan nakli öğrenmek için dünyanın her ülkesinden cerrah Türkiye’ye geliyor ve merkezimizde de gerekli eğitimleri alıyor. Bu yılki kurs programımızda çocuk yaş grubu karaciğer nakillerini gündeme getireceğiz" dedi.
Her organ bir hayat demek!
Organ bağışı konusunda her zaman destek veren ve bu konuda farkındalık yaratan Sağlık Bakanlığı Temsilcisi Dr. Arif Kapuağası ödülünü Prof. Dr. Yalçın Polat'ın elinden aldı.