Kara mantar nasıl bir hastalıktır, belirtileri neler, tedavisi var mı? Kara mantar hastalığı nedir, bulaşıcı yönü var mı?

Kara mantar hastalığı gündemde sıklıkla konuşulan konular arasında. Hindistan ve Rusya'da bir kişide görülen kara mantar hastalığı büyük bir endişeye sebep oldu. Uzmanlar insanların gözlerini ve akciğerlerini etkileyen tehlikeli bir öldürücü mantar ile enfeksiyon vakalarının kaydedildiğini söyledi. Peki Kara mantar hastalığı nedir, bulaşıcı mı? Kara mantar hastalığı belirtileri neler, tedavisi nasıl?

Koronavirüsten sonra hastaları tehlikeli bir kara mantar hastalığı ile karşı karşıya kalındığı belirtiliyor. Uzmanlara göre; "siyah küf" ile enfeksiyon vakaları kaydedildi ve bu, koronavirüs ile durumun alevlenmesinin arka planına karşı Hindistan'da geniş çapta yayıldı. İnternet aramalarında araştırılan "Kara mantar hastalığı nedir, bulaşıcı mı? Kara mantar hastalığı belirtileri neler, tedavisi nasıl?" soruların yanıtlarını bu haberimizde derledik.

Uzmanlar, Hindistan'da kötü kontrol edilen diyabetli birçok insan olduğunu, orada çok fazla enfeksiyon kaydedildiğini açıkladı. Ancak uzmanlar, Rusya'da koronavirüs enfeksiyonuyla ilişkili "siyah küf" vakalarının izole kalacağını söylüyor.

Bu enfeksiyon burnu, gözleri ve solunum sistemini etkiler. Hastalık burun boşluğunda ve paranazal sinüslerde gelişir ve yine orbitalara yayılır. Etkilenen bölgelerde, doku nekrozu nedeniyle, özellikle burun bölgesinde ciltte belirgin olan karakteristik siyah bir kabuk oluşur. Tedavi edilmeyen mantar, enfekte kişinin ani ölümüne neden olabilir ve tedavi ile hastaların sadece yarısı kurtarılabilir.

KARA MANTAR HASTALIĞI NEDİR?

Bir enfeksiyon hastalığı olan mukormikoz, çok nadir görülüyor. Hastalık genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu ortaya çıkıyor.

Sinüs, beyin ve akciğerleri etkileyen kara mantar, diyabet hastalarında veya kanser ile AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor.

KARA MANTAR HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Kara mantar hastalığına yakalanmış olan kişilerde genellikler burun etrafında siyahlaşma ve renk değişmesi görülüyor. Ayrıca burunda kanama veya tıkanma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürükle kan gelmesi, gözde şişme veya ağrı, bulanık veya çift görme ve son aşamada körlük yer alabiliyor.

Uzmanlar, hastalığa yakalanan kişilerin genellikler görme kaybı yaşadıktan sonra gelmelerinde dolayı tedavide zorlandıklarını belirtiyor.

KARA MANTAR TEDAVİSİ VAR MI?

Tedavide geç kalınmış vakalarda enfeksiyonun beyne ulaşmaması için gözün alınması gerekiyor.

Bazı vakalarda doktorların iki gözü birden alması, bazı nadir vakalarda ise çene kemiğini alması gerekebiliyor.

Hastalığın tedavisinde kullanılan yalnızca bir ilaç var. Enjektörle yapılan bu ilacın her bir dozu 48 dolar ve 8 hafta boyunca her gün yapılması gerekiyor.