Kanseri ‘uçuk'la yendiler

Uçuk virüsüyle kansere neşter. Bilim insanları, kanserli hücreleri yok etmek için uçuklara neden olan ‘herpes' virüsünü geliştirdi. İğneyle uygulanan yöntem sayesinde bir hasta kanserden kurtuldu, diğer deneklerin tümörleri küçüldü.

Londra'da yaşayan Krzysztof Wojkowski'ye (39) 2017'de tükürük bezi kanseri teşhisi kondu. Ameliyat ve diğer tedavilere rağmen, kanseri büyümeye devam etti. "Bana başka seçeneğim olmadığı söylendi ve yaşam sonu bakımı alıyordum" diyen Wojkowski, Royal Marsden NHS Foundation Trust'taki Kanser Araştırmaları Enstitüsü tarafından yürütülen klinik denemelerine katıldı. Normalde uçuklara neden olan herpes virüsünün özel olarak değiştirilmiş bir versiyonu olan virüs tedavisi, Wojkowski'nin kanserini tamamen temizledi. Wojkowski, "5 hafta boyunca iki haftada bir, kanserimi tamamen yok eden iğneler oldum. İki yıldır kansersizim" dedi.

YAN ETKİLERİ ÇOK HAFİF

Diğer taraftan araştırmacılar, doğrudan tümöre yapılan enjeksiyonların kansere iki şekilde saldırdığını söyledi. Bunlardan ilki, zayıflatılmış virüsün kanserli hücreleri esir alıp patlatmasıyla, ikincisi ise bağışıklık sistemini harekete geçirerek gerçekleşiyor. Yaklaşık 40 hastada denenen çalışmanın sonuçları şu şekilde: l Wojkowski dahil sadece RP2 verilen 9 hastadan 3'ü tümörlerinin küçüldüğünü gördü. l Kombine tedavi gören 30 kişiden 7'si yöntemden fayda gördü. l Yorgunluk gibi yan etkiler genellikle hastalarda hafif seyretti.

YEMEK BORUSU VE GÖZ KANSERİNDE ETKİLİ

Prof. Dr. Kevin Harrington görülen tedavi yanıtlarının, yemek borusu kanseri ve nadir görülen bir göz kanseri türü de dahil olmak üzere birçok kanserde "gerçekten etkileyici" olduğunu söyledi.