Kanseri işaret eden 8 belirti! Bıçak gibi saplanan ağrı sinyal

Akciğer kanserinin belirtileri arasında 2 haftadan uzun süren öksürük, hırıltılı solunum, kan tükürmek, keskin göğüs ağrısı, ses değişikliği ve açıklanamayan kilo kaybı bulunuyor.

Akciğer kanserinin ülkemizde ve tüm dünyada kanserden ölümlerin en büyük nedeni olduğuna dikkati çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Ebru Karcı, "Sigara kullananların akciğer kanserine yakalanma riski, sigara içmeyen bir kişiye göre 10 ila 30 kat daha fazladır. Ayrıca asbest ve radon gazı maruziyeti ve hava kirliliği akciğer kanseri riskini artırır" dedi. Karcı belirtileri şöyle sıraladı ve "2 haftadan uzun sürüyorsa tetkiklerinizi yaptırın" uyarısında bulundu.

Öksürük: 2 haftadan uzun süren, giderek artan ve nedeni belirlenemeyen inatçı öksürük, akciğer kanserinin belirtisi olabilir mutlaka bir hekim ile görüşülmelidir.

Nefes almada güçlük veya hırıltılı solunum: Sinsi gelişen akciğer kanserinin önemli bir göstergesi nefes darlığı olabilir.

Kan tükürmek veya öksürmek: Öksürmekle balgamda kan görülmesi veya balgam renginin koyu kahverengi olması da akciğer kanserinin belirtisi olabilir.

Donuk, keskin veya bıçak saplanır gibi olabilen göğüs ağrısı: Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken ağrıda artış varsa bir doktor ile görüşmeniz gerekir.

Ses kısıklığı/değişikliği: Özellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya gastroözofageal reflü hastalığı, alerji, ses kısıklığına yol açabilir. Akciğer kanseri ile ilgili ses kısıklığı, tümörün ses tellerini kontrol eden siniri etkilediğinde ortaya çıkar.

Sık akciğer/alt solunum yolu enfeksiyonları: Antibiyotik kullanmaya rağmen sık sık bronşit veya zatürree gibi göğüs enfeksiyonu geçiriyorsanız kanser de dahil olmak üzere bir dizi akciğer hastalığının bir işareti olabilir.

Açıklanamayan kilo kaybı: Akciğer kanseri olan 10 kişiden yaklaşık 6'sında ani kilo kaybına neden olabilir. Diyet yapmadığınız halde kilo veriyorsanız, doktorunuza danışın.

Parmaklarda çomaklaşma: Tırnaklarda tokmaklaşma veya çomak parmak olarak da bilinir. Çeşitli hastalıklarda görülebilen bir bulgu olup; parmak ve tırnaklarda bozulmayı tanımlar.