Kanser taraması hayat kurtarıyor

Her yıl binlerce insanın yakalandığı meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri, ücretsiz kanser taramasıyla erkenden teşhis edilebiliyor. Çok sayıda hasta erken tanıyla sağlığına kavuşuyor.

AA

Kanser, organ veya dokulardaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan bir hastalık. Yüzden fazla türü bulunan kansere dünyada her yıl 19 milyon insan yakalanıyor. Türkiye'de her yıl 250 bin kişi kanser tanısı alıyor. Kanserlerde tarama programları erken tanı sayesinde hayat kurtarıyor. Meme kanseri, prostat kanseri de taraması yapılan kanser türleri arasında. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Lütfi Doğan, "Kanseri erken evrede yakalayarak, diyabet, hipertansiyon gibi bir kronik hastalık haline getirerek, kanserden ölümleri engellemeye çalışıyoruz" dedi.

40 YAŞ ÜSTÜ DİKKAT

Doğan, tarama programları kapsamında 40 yaşından sonra risk faktörü bulunmayan kadınlara 2 yılda bir mamografi ve risk tespit edilenlerin ileri tetkikler için sevkinin yapıldığını söyledi. Doğan, bağırsak kanserine yönelik taramalarda ise 50-70 yaş arasındaki kişilerin 2 yılda bir gaitasında gizli kan testi yapıldığını belirterek, bunun pozitif çıkması halinde de kolonoskopi yapıldığını belirtti. Türkiye'de taramaların Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'nde (KETEM) Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ücretsiz olarak yapıldığını hatırlatan Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde tarama yapılan hastalar üzerinde gerçekleştirilen çalışma, tanı konulan kanserlerin yüzde 90'dan fazlasının erken evrede tespit edilebildiğini ortaya koydu.

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Bunlar, meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri taramalarında tanı konulan hastaları kapsıyor. Erken tanı, pek çok kanser türünde, tedavinin başarısı üzerinde yüzde yüz fark edecek kadar etkili."