Kanser ‘gen’lerden geçmiyor

Ailenizde var diye kansere yakalanmazsınız! Araştırmalar pek çok kanser türünün kalıtsal olarak geçmediğini gösteriyor. Yani kanserin sebebi genetik değil, DNA mutasyonu.

Kanser kalıtsal mı yoksa önlenebilir mi? Kanser hakkında konuşurken konuyu ‘genetik’ olmadan yorumlamak imkansızdır çünkü kanserin sebebi mutasyondur. Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Doç. Dr. Veysel Sabri Hançer “Kanser genetiğinden kasıt, çoğunlukla (%90-95) çevresel koşullar ve/veya beslenmeyle oluşmuş ve tamir edilemeden kalmış mutasyonlar sonucu, normal hücrelerin anormal hücrelere dönüşmesi ve bu anormal hücrelerin kontrolsüzce bölünüp çoğalmasıdır. Yani bu durumda, kişi doğduğunda bu mutasyona sahip değildir ve bu mutasyonlar çocuklarına aktarılmaz” diye belirterek konuyla ilgili bilgiler verdi: 

YAŞAM TARZI, BESLENME 

Kanserli bireylerin çok azında altta yatan ailesel faktörler vardır. Bu nadir kalıtsal olan grupta kansere duyarlı genler, ailenin diğer üyelerine geçer. Bu genler direkt olarak kansere neden olmaz çünkü kanser gelişimi için bir dizi mutasyon gerekir. Kanserin erişkinlerde çocuklardan daha fazla görülmesinin nedeni de budur. Bu tür genleri taşıyan kişiler, kansere neden olan çevresel faktörlere taşımayan kişilere kıyasla daha duyarlıdır. Kişinin yaşam tarzı, kansere zemin hazırlaması açısından, bu genler ile birlikte etkilidir. 

Hayatınıza önem vermeniz yeterli!

Mutasyon hücre için çok da doğal olmayan bir durum değildir, hepimiz her gün mutasyon yaşamaktayız. DNA’da meydana gelen bu mutasyon, hücre tarafından algılanır, tamir genlerinin ürünleriyle tamir edilir. 

SAĞLIKLI BESLENME İŞTE BU NEDENLE ÖNEMLİ

Araştırmalarda bir kanser hücresi ile sağlıklı bir hücre kaynaştırıldığında, oluşan bu yeni hücreden bölünüp çoğalan hücrelerin kanser hücreleri olmadığı saptanmıştır. Bunun nedeni, sağlıklı olan hücredeki tamir genlerinin ürünleri olan proteinlerin, kanser hücresindeki bozuklukları tamir etmesidir. Beslenme ve hayat tarzımıza özen göstererek genlerimizi koruyabiliriz.

Batıdaki tedavilerle doğuyu iyileştireceğiz 

Dünyada kanser kontrol programı bulunan 40 ülkeden biri olan Türkiye, DSÖ Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı Yönetim Kurulu'nda görev alarak ve Ortadoğu Kanser Konsorsiyumu Başkanlığını yürütecek. Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı Murat Gültekin, gelecek yıllardaki kanser vakalarının önemli bir kısmının az gelişmiş ülkelerde ortaya çıkacağının tahmin edildiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: Ülkemiz, 2008'den bu yana kanser kontrol programı yürüten, dünyadaki 40 ülkeden birisi" dedi. Kanserlerin en az üçte birinin önlenebilir, diğer üçte birinin ise taramalarla erken teşhis edilebildiğini anlatan Gültekin, "Türkiye doğu ile batı arasında köprü vazifesi görüyor" dedi.