AKŞAM GAZETESİ
Ramazan ayı boyunca uzun süreli açlık durumuna alışan vücuda bayramda ani ve aşırı besin girmesi nedeniyle sindirim sistemi hassas hale gelebileceğinden, dengeli beslenmek oluşabilecek sağlık sorunlarının da önüne geçiyor. Diyetisyen Deniz Pirçek, "Psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğiliminde olunabilir. 30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir" dedi.
DENGELİ KAHVALTI ŞART
Dyt. Pirçek, bayram sabahına dengeli ve hafif bir kahvaltı ile başlanması gerektiğini belirterek, "Güne yeterli miktarda proteinle başlamak tokluk süresini artırır, enerjik başlanılmasına yardımcı olur. Örneğin kahvaltıda yumurta ile bol yeşillikli veya sebzeli omlet tüketmek, hem doygunluk süresini uzun tutacak hem de karbonhidrat yeme isteğini azaltacaktır" dedi. Gidilen misafirliklerde ikramlıkların genelde geri çevrilemediğine dikkat çeken Pirçek, "Bir ay boyunca iki öğün beslenen metabolizma için öğün sayısını ve miktarını sağlıksız atıştırmalıklarla birden artırmak bedeni zorlayabilir. Bulantı, kusma, ishal gibi sindirim problemleri olabilir" diye konuştu.
AZ AZ VE SIK YEMEK YİYİN
Uzm. Dyt. Burcu Sel ise "Öğünler arasına minimum 2-3 saat süre olmalı. Az ve sık beslenmek önemli. Tabak boyutlarının küçültülmesi, aşırı yemeyi engeller ve porsiyon kontrolünü sağlar. Bayramda etli yemekler genellikle daha fazla tercih edilir, ancak etlerin yanında bol sebze/salata tüketmeye özen gösterilmelidir" dedi.
TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT!
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Memiş ise kontrolsüz tatlı tüketiminin herhangi bir kronik hastalığımız olmasa dahi çeşitli problemlere yol açabileceğini belirterek şunları söyledi: "Tatlıyı fazla kaçırmak kan şekerini bir anda yükseltip sonra hızla düşmesine neden olabilir. Bu da halsizlik, çarpıntı, baş dönmesi gibi şikâyetlere yol açabilir. Mümkünse bir küçük porsiyonla yetinmek ya da daha hafif seçenekleri, örneğin sütlü tatlıları tercih etmek sağlığımız açısından çok daha uygundur. İkramlarımız kahve ya da meyve gibi alternatifler ile çeşitlendirilebilir."