Kalpte doğru bilinen 4 yanlış!

Yapılan araştırmalar hem erkekler hem kadınlarda ölüm nedenleri arasında ilk sırayı kalp hastalıklarının aldığını gösteriyor.

Yıllardır sanki erkeklerin hastalığıymış gibi algılanan kalp hastalıkları son yıllarda kadınlarda da hızla yaygınlaşıyor. Araştırma sonucuna göre hem erkekler hem kadınlarda ölüm nedenleri arasında ilk sırayı kalp hastalıkları alıyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor, kalp ve damar sağlığında doğru bilinen 4 önemli yanlışı anlattı:

Kadınlarda da risk fazla!

Kalp hastalıkları erkeklerin, kanser kadınların hastalığıdır! YANLIŞ: Özellikle meme kanseri ülkemizde her 8 kadından 1’nin kapısını çalmasından dolayı kadınlar için en büyük tehdidi oluşturan hastalık olarak görülse de bu inanış yanlış. Çünkü kalp hastalıkları kadınları meme kanserinden çok daha fazla tehdit ediyor! 

‘GENETİK’ DEYİP GEÇMEYİN

“Kalp hastalığı bizde genetik, önlem fayda etmez!” YANLIŞ: Kadınlarda ve erkeklerde görülen kalp damar hastalıklarının yüzde 90’ından fazlasından alkol, sigara, anormal kan yağları, merkezi yağlanma, stres, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi değiştirilebilir faktörler sorumlu. Dolayısıyla genetik faktörler riski artırmakla birlikte bu riskleri azaltabilecek önlemler almak her zaman elinizde.

- “Kalbimde sorun olsa sinyal verirdi!” YANLIŞ: Araştırmalar, kalp hastalığı nedeniyle aniden ölen kadınların yüzde 64’ünde daha önceden hiçbir belirti olmadığını gösteriyor. 

- Kalp hastalığı yaşlıların hastalığıdır! YANLIŞ: Görülme sıklığı yaşla artmakla beraber, her yaş grubundan kadını etkileyebiliyor. Kadınlarda damar sertliğine ait değişimler 30’lu yaşlarda başlıyor ve risk grubundaki kişilerde erken yaşta kalp krizine yol açabiliyor.