Kalp hastalığı, çevresel etkenlerin ve beslenme alışkanlıklarının giderek sağlığın aleyhine değiştiği toplumumuzda oldukça sık karşılaşılan bir tıbbi sorundur. Toplumdaki en sık ölüm nedeni kalp ve damar hastalıklarına bağlıdır. Haliyle, bu hastalıklara yakalanma veya aniden kalp krizi geçirme gibi durumlar konusunda her yaşta insan ciddi kaygı taşımaktadır.
Kalp hastalığı riski olanlar
Kalp damar hastalığının (damar sertliği) gelişmesi ve ilerlemesinde etkisi kanıtlanmış bazı risk faktörleri vardır. Kan basıncı yüksek, kan kolesterol düzeyi yüksek, şeker hastalığı olan, sigara içen, ailede erken yaşlarda kalp damar hastalığı olan ve belli yaşın üzerindeki kişiler (erkeklerde 40 yaş üstü, kadınlarda 55 yaş üstü veya menopoz sonrası) kalp hastalığına adaydırlar. Eğer kişide bu sayılan faktörlerin sayısı fazla ise kalp hastalığı riski katlanarak artmaktadır.
Beslenmenin önemi
Kalp hastalığı ve sonuçlarıyla ilişkili birçok faktör beslenme alışkanlıklarıyla ilişkilidir. Yumurta ve tereyağı içeren hamur ürünleri gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenme, fast-food, hazır yemekler, tuz ve margarin içeriği yoğun kuruyemiş, cips gibi aperatif ürünler, yoğun miktarda ve yağlı kırmızı et tüketimi, kremalı ve yağlı tüm tatlılar kalp hastalığından korunmada kaçınılması gereken beslenme şekilleridir.
Bahar döneminde dikkat!
Bahar döneminde ve güzel havalarda insanların yürüme ve egzersiz konusundaki uyumu ve yapma isteği artacağından, baharın gelmesi kalp hastalığından korunmada bir avantajdır. Bahar döneminin diğer bir avantajı, beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerdir. Diğer taraftan, güzel havalarda piknik alışkanlığı olan kişilerin, mangal vs. yaparken aşırı kırmızı et gibi ürünleri aşırı tüketmeleri bahar ayında ait avantajları tersine döndürebilir.