Kalp nakliyle ikinci hayat 

Ciddi hastalıklarla gelen ve hayatı tehdit eden kalp yetersizliğinin ileri safhasında tek seçenek kalp nakli. Prof. Dr. Mansuroğlu AKŞAM’a bu hayati nakli anlattı.

Kalp yetmezliği çoğu zaman yaşamı zindana çeviren hayati bir hastalık. Bazı hastalar sorunsuz hayatlarını sürdürebilirken bazıları da ilaç tedavisi olmalarına rağmen ciddi şikayetlerle karşı karşıya olabiliyor. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kalp Nakli Merkezi'nden Prof. Dr. Denyan Mansuroğlu hangi durumlarda kalp naklinin gerekli olduğunu AKŞAM’a anlattı. 

Kimler adaydır? 

Kalp yetmezliğinin son evresine gelmiş ve 1 yıldan az yaşam beklentisi bulunan  65 yaşın altındaki kalp hastaları kalp nakli adaylarıdır. Daha ileri yaştaki hastalar fiziksel özelliklerine göre değerlendirilirler. 

4-8 saat sürüyor 

Hasta için donör bulunduğunda Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan Organ Nakil Koordinasyon Merkezi tarafından bilgi verilir. Alıcının hastalıklı kalbi tamamen çıkarılarak yerine yeni donör kalbi yerleştirilir. Nakil genellikle 4-8 saat sürüyor. 

Yeni teknolojiyle hızlı iyileşme!

Günümüzde teknolojik gelişmeler ışığında yeni ventrikül destek cihazları kullanıma girmiş olup hastalar kalp nakline kadar veya kalp nakli olmadan da normal yaşamlarına yakın bir hayat sürebilmektedirler. Kalp ritmini düzenleyen cihazlar, rutin kullanılamaya başlanmayan yeni ilaç tedavileri de mevcut.