Kalp krizi riskine sanal anjiyo ile 1 dakikada tespit

Son dönemlerde ani gelişen kalp krizi vakalarındaki artış, risk grubunda olduğunu düşünen kişilerde kaygıya neden oldu. Gelişen teknoloji sayesinde ‘sanal anjiyo' olarak adlandırılan koroner BT anjiyografiyle hastanın kalp krizi riskinin olup olmadığı artık 1 dakikada tespit edilebiliyor.

Koronavirüs salgını sonrası kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarıyla kalp krizi vakalarında korkutan bir artış meydana geldi. Sonradan oluşan kalp hastalıklarının en sık nedenlerinden biri de, kalbi besleyen kan damarlarında damar sertliği gelişmesi nedeniyle oluşan tıkanıklık. Kalp damarlarının tıkanması ya da ciddi oranda daralması sonucu, kalp kasına yeterli kan gitmemesi, , kalp kasının oksijensiz kalması sonucu oluşan kalp krizi hayatı tehdit ediyor.

Gelişen tıpla birlikte 1 dakikada anjiyo işlemini yapan Koroner BT sistemini İstanbul Cerrahi Hastanesi Radyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Birnur Yılmaz, AKŞAM'a anlattı:

NORMAL İŞLEMLERLE EŞDEĞER

"Kalp damarları, Bilgisayarlı Tomografi cihazlarıyla ağrısız ve 10-12 saniye gibi çok kısa bir sürede görüntüleniyor. En az 64 dedektörlü BT cihazları, yüksek kalitede görüntüler elde eder. Her hastadan yaklaşık 300-500 kesit tespit edilir. Elde edilen verilen kasık atar damarından girilerek yapılan kateter anjiografiye neredeyse eşdeğerdir. Göğüs ağrısıyla hastaneye başvuran hastaların çoğunda kateter anjiografi yapılır ve çoğunda sonuçlar normal çıkar. Birçok hastanın gereksiz anjiografi tetkikine maruz kalması bazı komplikasyonlara da neden olur. Kateter, damar içinde ilerlerken plakların damar duvarından ayrılmasına ve beyin gibi diğer organlara pıhtı atmasına neden olabilir. Ayrıca işlem sırasında damar tabakalarının ayrılması, girişim yerinde kanama, anevrizma oluşumu da komplikasyonlar arasındadır. Bu nedenle orta ve yüksek risk faktörü taşıyan tüm hastalara sanal anjiyo yani BT koroner anjiyografi yapılabilir. Günümüzde sigara içenler, birinci derece akrabalarında erken yaşta kalp-damar hastalığı hikayesi olanlar, şeker ve yüksek tansiyonu olanlara BT koroner anjiyografi yapılabilir. Ayrıca, göğüs ağrısı olanlarda, stres testleri şüpheli çıkanlarda da uygulanabilir. Koroner BT Anjiyografi işleminin ardından hasta günlük yaşamına hemen dönebilir. Sadece tetkik sırasında verilen kontrast maddenin vücuttan hızlı atılabilmesi için gün içinde fazladan 1 litre su içilmesi önerilir."

ÖLÜMLERİN YÜZDE 40'I KALPTEN

Türkiye'de ölümlerin yüzde 40'tan fazlası kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Her yıl 300 binden fazla kalp krizi vakası yaşanırken, bunların yaklaşık 200 bini yaşamını yitiriyor. Koroner kalp hastalıkları ölüme yol açan hastalıklar arasında ilk sıralarda yer almaktadır.