Kalp hastalarında yüzme deniz 

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ünal 
mehmet.unal@florence.com.tr 

Kalp ve tansiyon hastalığı olanlar denizde yüzemez diye bir genelleme yapmak doğru değildir. Onun yerine hangi kalp hastalarının yüzemeyeceğini, yüzebileceklerinde ne zaman ve nasıl yüzebileceklerini söylemek gerekir. 

Günlük olağan eforda; bundan kasıt 2 kat merdiven çıkmak veya normal tempoda yüz metre yürümektir şikayeti olan kalp hastaları denizde veya tatlı suda yüzmemelidir. Aynı zamanda açık kalp ameliyatı olan hastalar da bütün yaraları iyileşip göğüs kemiği kaynamadan yüzmemelidir. Bu süre ortalama iki aydır. Bu dönem sonunda olağan efor esnasında şikayeti olmayanlar denize girip yüzebilir. 

Peki ne zaman ve nasıl yüzülmelidir? 

Sıcak havada güneş ışınlarına maruz kalmak bütün insanlar için ağır bir metabolik yük oluşturur. Aşırı terleme sonucu su ve tuz kaybı buna bağlı tansiyon düşüklüğü gelişmesi kalbi çok zorlayan bir durumdur. Bu durum kalp hastalarında çok daha tehlikelidir. Onun için güneşin çok daha etkili olduğu 11-16 saatleri arasında güneş altında kalınmalıdır. Diğer zamanlarda da yine gölgede durulması önerilir. Kıyıdan fazla açılmadan kıyıya paralel ve sık sık dinlenerek yüzülmelidir.  Suda kalış süresi yarım saati geçmemelidir!  Kronik kalp hastalığı olup olağan eforda şikayeti olan, yoğun ilaç tedavisi alan, ilave yüksek tansiyon şeker hastalığı, bacak damar hastalığı, şah damarı hastalığı, gibi çoklu organ hastalığı olan hastalara yüzme önerilmez. 

Onun yerine uygun saatlerde yüzmeden yarım saati geçmeyen serinlemek amaçlı denize girmeleri önerilir.  Belirgin kalp hastalığı olmayan yüksek tansiyon hastalarında yukarda bahsedilen şekliyle yüzmede sakınca yoktur. Deniz suyundaki tuzun ciltten emilip tansiyonu yükselttiği ise sadece bir varsayımdır. 

Sonuç olarak deniz keyfinin kabusa dönmemesi için; uygun saatte, ölçülü sürede ve tempo yapmadan yüzülmesi herkese önerilir. Özellikle kalp ve tansiyon hastalığı olduğu bilinenlere daha kuvvetle önerilir.