Kâbus gerçek oldu

İngiltere'de bilim insanları, koronavirüsün havada daha iyi yayılmak için mutasyona uğradığını, bazı varyantlarda havaya yayılmanın 100 kat, bulaşıcılığın ise 18 kat arttığını açıkladı.

Dünyada 225 milyondan fazla kişiye bulaşan ve yaklaşık 5 milyon cana mal olan koronavirüsle ilgili İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, bilim insanları virüsün yeni varyantları çıktıkça yaşadığı değişimi belirlemeyi başardı. Buna göre, virüs 'havada daha iyi yayılmak için' evrim geçiriyor. Bir virüsün havadan yayılması bilim çevrelerince 'kâbus senaryosu' olarak nitelendiriliyor. Zira bu durum bulaşıcılık oranını ciddi derece yükseltiyor. Maryland Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, Alpha varyantı ile enfekte olan insanlar, virüsün orijinal Wuhan türünü yakalayanlardan 100 kat daha fazla havaya yayıyor, bulaşıcılık ise 18 kat artıyor. Başyazar Dr Don Milton, bulguların varyantların 'havada seyahat etmede daha iyi olmaya devam ettiğini' gösterdiğinin altını çizdi.

MASKE ARTIK DAHA ÖNEMLİ

Enfekte olmuş gönüllülerin bir makine vasıtası ile soluduğu havanın izlenmesine dayanan çalışma, kumaş ve cerrahi maskelerin enfekte bir kişinin soluduğu virüs miktarını yarıya indirebileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar henüz Delta için bu çalışmaya imza atmadılar. Ancak bilimsel olarak daha bulaşıcı olduğu kanıtlanan Delta için de sonuçların değişmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Güneş lekeleri nasıl geçer?