İstanbul'da kızamığa karşı ''Aşı kalkanı''

Son günlerde kızamık vakaları yeniden gündeme gelirken, İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner kentte risk olmadığını açıklayarak “Aşılama oranlarımız yüzde 90'ların üzerinde. Şüpheli vakalarımız bazen oluyor, hepsi aşısız çocuklar” dedi.

İHA

İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, birçok ülkede yüksek ateş, döküntü ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteren kızamıkla ilgili hareketlilik yaşandığı ifade etti; İstanbul'daki son duruma da değindi. "Türkiye'nin en iyi yaptığı şeylerden biridir aşı" diyerek sözlerine başlayan Doç. Dr. Güner, şunları kaydetti: "Geçtiğimiz sene 4 milyon 232 bin aşı uygulandı. Avrupa kızamıktan kavrulurken, bulaşıcı hastalıklarla ilgili problemler olurken, bizim bunu başarmamızın tek nedeni; aşılama programımız. Aşılama oranlarımız yüzde 90'ların üzerinde. Şu an kızamık veya bulaşıcı hastalıklarla ilgili bir riskimiz yok, bire bir takip ediyoruz.

AVRUPA'DA ARTIŞ OLACAK

"Kızamık şüpheli vakalarımız bazen oluyor, bunların hepsi aşısız çocuklar. Avrupa'nın sıkıntı yaşamasının nedeni ne; birinci basamak sağlık hizmetini oturtamadığı için aşılamayla ilgili problemleri var. Bu sistematik eğer devam ederse her 4-5 senede bir salgınla, vaka artışıyla Avrupa karşılaşacak. Şu anda çocuk felci hastalığı yok, çiçek hastalığı hiç yok. Bunların başarısı aşılamayla ilgili."

SALGIN RİSKİ GÖRÜNMÜYOR

Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, "2025 yılında 52 tane sadece aile sağlığı merkezi, 2 hasta- nemizi açtık. 18 tane hastane yatırımı devam etmekte" dedi.

'DEPREME HAZIRLIKLIYIZ'

Beklenen büyük İstanbul depremine karşı sağlık sistemi hakkında bilgi veren Güner, "Türkiye'nin bir sağlık planı var. İstanbul'un her ilçesi illerle eşleştirilmiş durumda. Deprem olduğu anda kimin nerede, hangi ameliyathanede, poliklinikte çalışacağı belli. Deprem tatbikatları da yapıyoruz" dedi.