İşlenmiş gıda bunama nedeni

Bilim insanları, şekerli içecek ve işlenmiş et tüketiminin hafıza üzerindeki etkisini inceledi. İki gıda grubundan her gün bir porsiyon fazladan tüketen kişilerin, Alzheimer riskinde artış saptandı.

AKŞAM GAZETESİ

ABD'de Virginia Tech Üniversitesi'nden bilim insanları, şekerli içecek ve işlenmiş et tüketiminin hafıza ve bilişsel işlevler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı. Çalışma, 55 yaş ve üzeri 4 bin 750 ABD'li katılımcı üzerinde 2014–2020 yılları arasında gerçekleştirildi. Ultra işlenmiş gıdaların katkı maddeleri ve koruyucu içerikleri ile beyin sağlığı üzerindeki etkileri incelendi.

BİLİŞSEL BECERİ KAYBI

Araştırmada, günde en az bir porsiyon ultra işlenmiş et tüketenlerde bilişsel sorunların yüzde 17 arttığı, şekerli içecek tüketiminin ise yüzde 6 oranında bilişsel bozulma riskini yükselttiği tespit edildi. Katılımcılar, kısa ve uzun süreli hafıza testleri ile matematiksel geriye sayım gibi bilişsel beceriler üzerinden değerlendirildi. Brenda Davy, beslenme seçimlerinin erken dönemde beyin sağlığını korumak için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

SAĞLIKLI ÖNERİLER

İşlenmiş et yerine evde hazırlanan taze et ürünleri tercih edilmeli. l Şekerli içecekler yerine su veya doğal içecekler tüketilmeli. l Ürün etiketleri dikkatle okunmalı, ultra işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı.