İnfluenza (Grip) tedavisi ve aşısı var mı? İnfluenza nedir, belirtileri neler?

İnfluenza virüsleri yerini SARS-cov-2'ye bırakmadı, hala dolaşımdalar ve hala salgınlara neden olma yeteneğine sahipler. Aşılamadan sonra, antikorlar 8-12 gün sonra ortaya çıkar. Bağışıklık 12 aya kadar sürer. Aşının yüksek etkinliği, influenza virüsünün hem yüzey hem de iç antijenlerinin varlığı ile sağlanır. Sonbaharda, Kovid-19'a yakalanma ve aynı zamanda İnfluenza (gribe) yakalanma riski artar. Bu durumda hastalığın seyri, özellikle henüz grip ve Kovid-19 aşısı olmayanlar için çok daha zor olabilir. Ciddi kronik hastalıkları olan kişiler için aşılanmadan önce bir doktora danışmak daha iyidir. Peki İnfluenza nedir, belirtileri neler? İnfluenza (Grip) tedavisi ve aşısı var mı?

İnfluenza, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 65 yaş için yaptığı açıklama sonrası gündeme geldi. Bilindiği üzere İnfluenza diğer adıyla grip, ana semptomları boğaz ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı, kas ve baş ağrısı, ateş ve titreme olan akut bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalık genellikle yetişkinleri 1-2 hafta iş göremez hale getirir, ancak bazen ciddi komplikasyonlara (menenjit, ensefalit, nörit vb.) neden olabilir. Grip, bağışıklık sistemini zayıflatarak çeşitli patojenik bakterilerin yolunu açar. Daha sonra hastada bakteriyel pnömoni gelişebilir. Peki İnfluenza nedir, belirtileri neler? İnfluenza (Grip) tedavisi ve aşısı var mı?

Aşı, zayıflatılmış bir influenza virüsü içerir. Vücuda bulaşamayacak kadar az miktarda bulunur, ancak bağışıklık sistemi "düşmanı" tanır ve onunla savaşmayı öğrenir. Kapalı ortamlarda hızla yayılan ve 3 farklı influeza virüsü olan hastalıkta erken tanı önemlidir. Öksürük, hapşırık gibi yollarla kolayca bulaşır. İnfluenza tanı testi ile kolayca hastalığın tanısı konabiliyor. Söz konusu hastalığa yönelik çeşitli ülkelerde antiviral ilaç kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı üzere, hasta kişi genellikle 1 hafta içinde iyileşiyor.

Aşılar, belirli bir şekilde "öldürülen" ve parçalara ayrılan canlı bir grip virüsünden oluşturulur. Vücuda girerler ve hastalığın belirli bir tipine ve alt tipine karşı bağışıklık geliştirirler. Şu anda dünya çapında kullanımda olan tüm aşılar, farklı influenza virüsü alt tiplerinin parçaları olarak kabul edilmektedir. Farkları, parçaların sayısı ve karıştırıldıkları oranlardır.

INFLUENZA (GRİP) NEDİR?

Grip (influenza) genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip kuzey yarım kürede yer alan her ülkede ifade edilen aylar arasında toplumda önemli sayıda kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Bu aylarda hasta kişi sayısının belirgin şekilde artması beklenen bir süreçtir ve salgın olarak değerlendirilmemeli, mevsimsel grip hastalığı aktif dönemi olarak ifade edilmelidir.

İNFLUENZA NASIL BULAŞIR?

İnfluenza virüsleri hasta kişiden diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilmekte, insanların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirdikleri kış aylarında hastalık en yoğun dönemine ulaşmaktadır. Grip genellikle hasta olan kişilerin konuşma, öksürme ve hapşırma gibi davranışları ile saçılan ve virüs içeren damlacıkların, hasta kişiye 1 metre ve daha yakın olan kişilerin ağız, burun ve göz mukozalarına geçmesi ile bulaşmaktadır. Daha nadir olarak virüs içeren damlacık ile kirlenmiş, kontamine olmuş yüzeylere, araç ve gereçlere kişilerin önce elleri ile dokunması ve sonrasında ellerini ağız, burun veya gözlerine götürmeleri ile de bulaşabilmektedir.

İNFLUENZA BELİRTİLERİ

2 günlük kuluçka süresinin ardından ortaya çıkan ani başlangıçlı yüksek ateş(bütün grip hastalarında ateş olmayabilir), öksürük (genellikle kuru), baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, ciddi halsizlik, yorgunluk, titreme, bazen ishal ve kusma ile karakterizedir. Öksürük ağır olabilir ve 2 hafta ya da daha uzun süre devam edebilir. İnsanların çoğu herhangi bir tıbbi tedaviye gerek kalmadan 1 hafta içinde iyileşirler. Ama bazı insanlarda hayatı tehdit edebilen ve ölümle sonuçlanabilen komplikasyonlar (zatürre, bronşit, sinüs ve kulak enfeksiyonları ) gelişebilmektedir. Küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri insanlar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar (astım, diyabet, kalp hastalıkları gibi) bu kapsamdadır. Kronik sağlık problemleri kötüleşebilir, astımlı hastalarda griple tetiklenen astım atakları, kronik konjestif kalp yetmezliği bulunan hastalarda durumlarının ağırlaşması söz konusu olabilir.

İNFLUENZA TEDAVİSİ, AŞISI VAR MI?

Hastalıktan korunmada en etkili yöntemin grip aşısı olduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından her yıl vurgulanmaktadır. Yukarıda açıklandığı üzere grip aşısı içerisinde bir önceki yıl toplumu en çok hastalandırılan virüsleri içeren 3 veya 4 alt tip influenza virüsü aşı içerisine dahil edilmekte ve her yıl aşı yeni hazırlanmakta, bir önceki yılın aşıları kullanılmamaktadır. İnsanlarda hastalık oluşturan influenza virüslerinin neredeyse tamamı influenza A ve influenza B alt tiplerine aittir ve aşılar içerisinde her iki alt tipe ait suşlar yer almaktadır. İnfluenza A ve influenza B ayrı alt tipler olarak adlandırılmakla birlikte neden olduğu hastalık tablosundaki şikâyetler ve bulgular tamamen aynıdır. Bu iki alt tipin tedavisinde kullanılan ilaçlar da farklı değildir ve hastalar aynı ilaçlar ile tedavi edilmektedir.