İnatçı öksürük için kanser taraması şart

Akciğer kanseri dünyanın en öldürücü tümörüdür. Sigaranın en önemli etken olduğu bu tür için uzmanlar uyarıyor: Geçmeyen öksürüğe dikkat!

Kanserin en tehlikelisi akciğerden vuruyor. Yüzde 80-90’ı sigara nedeniyle gelişiyor. Emsey Hospital’dan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner bu öldürücü kanser türü için önemli bir detaya dikkat çekerek şöyle konuştu:

Sebebi ölümcül 

Akciğer kanserinin en önemli belirtileri uzun süreli inatçı kişiyi rahatsız eden bir öksürük, öksürükle birlikte ağızdan kan gelmesi, nefes darlığı, geçmeyen göğüs ve kol ağrısı, ses kısıklığı, tekrarlayan ya da iyileşmesi geciken akciğer enfeksiyonları, boyun ve yüzde şişlik, iştahsızlık, kilo kaybı ve yorgunluktur. Hastalık oldukça ileri aşamalara gelene kadar önemli bir şikayete yol açmayabilir. Bu nedenle yukarıdaki yakınmalar hissedildiğinde kişi bir doktor kontrolünden geçmelidir.

Sigara içimi terk edildiğinde akciğer kanserine yakalanma oranı gittikçe azalır. Beş yılın sonunda sigara içmeyenlerin yarısı oranına iner. Puro, pipo, nargile içenlerde de risk fazladır. “Light sigara” denilen sigara türleri kanser riskini azaltmadığı gibi bazı akciğer kanseri türlerinin gelişim olasılığını artırabilir. Kendileri sigara içmedikleri halde sigara içilen ortamda bulunanlarda da akciğer kanser riski artar.

Bu işlerde çalışanlar dikkat!

Kişi hem sigara içiyor hem de kirli hava soluyorsa risk katlanıyor. Gemi inşaatı, izolasyon, fren balataları tamiri gibi asbest içeren sanayi dallarında çalışanlarda risk fazladır. Ayrıca radon gazı maruziyeti de akciğer kanserine neden olabilmektedir. Uranyum madeninde çalışan ve radon gazına maruz kalan kişiler de tehdit altında. Akciğer kanseri gelişiminde A ve C vitamininden, selenyumdan eksik beslenenlerde de büyük risk var.