İlk denemede yüzde 45 canlı doğum

Prof. Dr. Yaralı: İlk tüp bebek uygulamasında %65 oranında gebelik elde ediyoruz. Erken kayıplar dikkate alındığında ise %45 canlı doğum sağlanıyor.

Doruk ÇAKAR 

Hacettepe Üniversitesi tarafından düzenlenen Tüp Bebek’te Mükemmeliyet, Tüp Bebek Başarısızlığı, Bulmacayı Nasıl Çözebiliriz konulu kongre Nevşehir’de düzenlendi. Aralarında 13 yabancı uzman da dâhil olmak üzere 400 katılımcının yer aldığı kongrede tüp bebek tedavilerinin dünyada ve Türkiye’deki durumu ile alandaki tıbbi gelişmeler ele alındı. Kongre hakkında bilgi veren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı şunları söyledi: Tüp bebek uygulamalarındaki en önemli aşamalardan birisi laboratuvar aşamasıdır. Tüp bebekte başarı ya da başarısızlık uygulamalarının yüzde 80’i laboratuvardan geliyor.

BELLİ ORANDA GEBELİK 

35 yaş altında ve ilk kez embriyo transferiyle yüzde 65’a yakın gebelik elde ediyoruz. Erken dönem gebelik kayıplarını da hesaba katarsak tüp bebek yöntemiyle yüzde 45 oranında canlı doğum şansı var. Hastalar emeklerini, umutlarını ve paralarını harcayarak tüp bebek tedavilerini yaptıkları halde belli oranda gebe kalabiliyorlar. Tekrarlayan durumlarda tüp bebek başarısızlıkları olabiliyor. Daha sonraki uygulamalarda başarı şansını artmaya yönelik olarak gerek klinik gerek laboratuvar kapsamında yapılacakları bu kongrede tartışacağız. Böylece Türkiye’nin bu alandaki başarısını uluslararası alanda göstermek için de imkan doğacak. 

Merkezlerin standardizasyonu önemli 

Tüp bebek merkezleri farklı gebelik oranlarıyla çalışıyor. Bu durum hem yurtdışındaki hem de Türkiye’deki merkezler için geçerli. Farklı merkezlerde tutarlı neticelerin elde edilebilmesi açısından standardizasyon çok önemli. Öte yandan kadın yaşının, daha önceki uygulama sayısı, yumurtalık rezervi, gebe kalamama süresi gibi faktörler tüp bebekte başarıyı etkiliyor.

Prof. Dr. Yaralı: Anne adaylarımızı45 yaş itibarıyla tüp bebek tedavisine almıyoruz.