Azime Kahya
Yaşam kalitesini düşüren topuk ağrısı, toplumda yaklaşık 3 kadından birinde ve erkeklerin de yüzde 10'unda görülüyor. Şiddetli ağrılara neden olan, birçok aktiviteyi yapmayı engelleyen topuk ağrısı, halk arasında "topuk dikeni" olarak biliniyor. Academic Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Görkem Kıyak, "Topuk ağrısını hastalar bıçak gibi saplanan bir ağrı olarak tarif eder; batıcı bir ağrıdır ve aynı zamanda ayağın altında hissedilen bir huzursuzluktur. Topuk ağrısı olanlar için yürümek işkenceye dönüşür" diyerek nedenlerini şöyle sıraladı:
YALINAYAK DOLAŞMAYIN
"Ayağın altında bulunan ve ayağın yük taşımasına yardımcı olan plantar fasia isimli tendonun kısalması, düz tabanlığı olması, 40-60 yaş arası kadın olmak, ayağında yüksek kavis sorunu olması, romatizmal hastalıklar, kilo artışı, yanlış ayakkabı ile spor yapmak, yalınayak uzun süreli yürümek, yüksek topuklu ya da uygun ayakkabı giyilmesi."
TEDAVİ SEÇENEĞİ ÇOK, ACI ÇEKMEYİN!
Hastalara kendilerini daha iyi hissetmeleri için dinlenmeleri önerilir; örneğin koşuyor ya da uzun süre ayakta duruyorlarsa ara vermeleri fayda sağlayabilir.
Hastalarda ayağın yük taşıma kapasitesinin düzeltilmesi için kişiye özel tabanlıklar ve topuk desteği kullanmaları önerilir.
Günde dört defaya kadar 20 dakikalık aralıklarla topuğun üzerine buz torbası uygulamak şişliği azaltmaya ve ağrının yatışmasına yardımcı olabilir.
Bununla beraber hastalarda başlanan özel germe egzersizleriyle ayak altındaki tendonun uzatılması sağlanmaya çalışılır. Bu tedavi yöntemiyle hastaların yüzde 80'inde yüz güldüren sonuç alınır.