İlaçlarla birlikte yediğiniz besinler sizi zehirleyebilir

Greyfurttan muza, sütten yoğurda her biri şifa kaynağı olan besinler, bazı ilaç türleriyle birlikte tüketildiğinde tehlike saçıyor. Metabolizmayı olumsuz etkileyen bu etkileşim, ölüme bile neden oluyor.

Bazı besinler, ilaçların metabolizmadaki davranışlarını değiştirebiliyor. Besin-ilaç etkileşimi sonucunda ilacın etkisi azalabildiği gibi, artabiliyor da; hatta zehirlenmeye ve ölümcül sonuçlara dahi neden olabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman en yaygın görülen besin-ilaç etkileşimlerini anlattı:

Greyfurt / Antibiyotikler ve alerji ilaçları 

Greyfurt bazı antibiyotik türleri ile etkileşime girerek, birden fazla doz antibiyotik alınmışçasına etki gösterebiliyor. Bu nedenle bu antibiyotik türlerini alırken greyfurt tüketiminizle arasında en az 4 saat geçmesinde fayda var. 

Süt ve süt ürünleri /Antibiyotikler

Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiyotiklerin etkisini azaltabiliyor. Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin. Ayrıca kafeinli içecekler veya domates gibi asitli besinler antibiyotiklerle birlikte veya yakın zamanda alındığında mide hassasiyetini artırabiliyor.

Demir ilaçlarıyla et tüketmeyin

“Etin yanında yoğurt yemek, ayran içmek zararlı mıdır?” sorusu çoğu insanın aklına gelen sorulardan biri. Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle arasında en az  2 saat geçmeli.

Yeşil sebzeler ile kan sulandırıcı ilaçlar

Kan sulandırıcı ilaçların bazıları lahana, ıspanak, pazı, maydanoz, semizotu, marul, karaciğer, yeşil çay, brokoli, şalgam gibi K vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketildiğinde ilacın etkisi azalıyor. Diyette K vitaminini çok düşük almak da kan sulandırma etkisini artırabiliyor. Yine bu tip ilaçlar kullananların sarımsak tüketimine de dikkat etmesi şart.  

İncir, tavuk ciğeri antidepresanlar

Bazı antidepresanların tiraminden zengin olan; eski peynir, bazı alkollü içecekler, incir, bakla, soya sosu, tavuk ve dana ciğeri gibi besinlerle bir arada tüketilmemesinde fayda var. Antidepresan kullanmaya başladıysanız bu yiyecekleri tüketip tüketmemek konusunda hekiminizden mutlaka bilgi alın. Antidepresanlar tiramince zengin besinlerle alındığında kan basıncını ölümcül seviyeye çıkarabiliyor.

Muz, patates ile idrar söktürücü ilaçlar

Hipertansiyonu tedavi etmede kullanılan bazı idrar söktürücü ilaçlar vücuttan su ve sodyumu uzaklaştırıp potasyum seviyesini yükseltiyor. Eğer hekiminizi potasyum kısıtlaması öneriyorsa muz, patates, kayısıyı azaltmanızda fayda var.