Kombu çayı, Doğu Asya’ya özgü bir çay olup dünyaya yayılmıştır. Fermentasyon esnasında disk biçiminde, jelatinimsi bir zardan meydana gelen mantar oluşur.Kombu mantarı, şekerden oluşan bir beslenme solüsyonu içerisinde yaşar ve bu ortamda sürekli üremektedir. Kombu Mantarı, zamanla çayın bütün yüzeyine yayılarak kalınlaşır.
Kambu çayının faydaları
- Ömrü uzattığı zöylenir. Salgı bezlerini ve hormon sistemini uyarır.
- Vücudun PH’ını dengeler. Vücutta biriken atık ve toksik maddeleri suda çözülebilir hale getirerek daha kolay atılmasını sağlar.
- Kan dolaşımını hızlandırır. Kalp atışlarını düzenler ve kanı temizler.
- Yüksek tansiyonu düşürmektedir. Sinir sistemine iyi gelir.
- Kan şekeri seviyesini sabitleyerek, şeker hastalığını tedavi eder.
- Sindirim sorunlarına iyi gelir. Ramazanda sindirim sorunu yaşayanlara tavsiye edilir. İftar ya da sahurda bir bardak tüketilebilir.
- Astım hastaları için çok faydalıdır. Karaciğerin yenilenmesini hızlandırır.
- Alerjileri hafifletir ve zamanla giderir. Antioksidan kaynağı olup, serbest radikalleri nötr hale getirir.
- Böbrek faliyetlerini geliştirir. Doku sertleşmesini, MS hastalıklarını tedavi eder.
- Kanseri önler ve tedavi eder.
- Mafsal iltihabı ve romatizmaya iyi geldiği söylenir.
- Hücre duvarının yeniden oluşumunu sağlar. Damar sertliğine iyi gelir.
- Gut hastalarının kullanması önerilir. Fazla ürik asidin dışarı atılmasını sağlar
- Kolesterolü düşürür. Kabızlık ve basur (Hemoroid) problemlerini iyileştirici etkisi vardır.
- Yorgunluk, bitkinlik ve sinirliliği giderir. Soğuk algınlığı ağrılarını ve uçuk oluşturmasını engeller.
- Siğil ve Dysplastik lekeleri yok eder. Anjine çare olur.
Kombu çayının hazırlanışı:
- Klorsuz üç litre suyu bir tencerede kaynatalım.
- Su kaynamaya başladıktan sonra 1,5 su bardağı şekeri ekleyip 5 dk daha kaynatın.
- Ocağın altını kapatın ve kaynamış suyun içine on poşet siyah çay katın.
- 15 dk demlemeye bırakın, daha sonra çay poşetlerini içinden alıp oda sıcaklığında soğutun.
- Çayı iyi temizlenmiş geniş ağzı olan bir kavanoza boşaltın.
- Daha önce fermente edilmiş çay varsa, az miktarda bu çaydan karıştırmak mayalama işlevi görecek ve hızlı b,r fermantasyon sağlayacak.
- Mantar oluşmaya başlayınca şu hususlara dikkat etmekte fayda var:
- Mantar oluştuktan sonra her zaman mantarın açık renkli kısmı yukarı bakmalı.
- Bazen mantar kavanozun altına çökebilir daha sonra kendi kendine yüzeye doğru çıkar.
- Eğer mantar yüzeye doğru çıkmıyorsa, ters yüz olup olmadığı kontrol edilmeli, tekrar yüzeye çıkarmalı.
- Kavanozun üzeri bir tülbentle örtülür ve kenarına lastik geçirilir.
- Kavanoz oda sıcaklığında bırakılmalı, çok sıcak ya da çok soğuk olmamalı.
- Direk gelene güneş ışığı zarar verir. İdeal sıcaklığı 19-29 derece aralığında olmalı.
- Tat tercihine göre çay 4-10 gün fermantasyona bırakılır. 4 günlük fermantasyon sonrası tadı üzüm şırası lezzetindedir.
- 1 haftalık fermantasyon sonrası tadı sirke lezzetini alır ve daha güçlü tıbbi özellikler kazanır.
- Kombu çayı ev sirkesi, gargara olarak da kullanılabilir.