Ihlamur neye iyi gelir Ihlamurun faydaları nelerdir?

Ihlamurun faydaları .Ihlamur ortalama 25-50 metreye kadar uzunluğa erişebilen ağaçlarda yetişmektedir. Ihlamur ağacının çiçeklerinin yaydığı hoş kokulardan dolayı ev bahçelerinde sokak aralarında da yetiştirilmektedir ve özellikle kış aylarında yapraklarından yapılan ıhlamur çayları normal siyah çayın pabucunu dama atmaktadır. Kış aylarında bal ve limon ile karıştırılarak içilen ıhlamur çaylarının sağlık açısından çok faydalı olduğuna inanılmaktadır. Ihlamur çiçekleri mevsimi geldiğinde bal arıları için de bir besin kaynağı olurken ıhlamurun yapraklarından ayrıca çeşitli hastalıklara iyi gelen macunlar yapılmaktadır. Çay olarak günde 2 veya 4 bardak içebileceğiniz ıhlamurun, Avrupa İlaç Kurumu tarafından da soğuk algınlığı ve stres üzerindeki hafifletici etkisi kabul edildi. Ihlamurun muhteşem faydalarını anlatan Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, uyarıyor: “Bitkisel çaylar eczanelerde satışa sunuluncaya kadar, bilinen firmaların gıda kalitesindeki poşet çaylarını alınız. Ağır metal, pestisit artıkları ve mikroorganizma taşımayan ıhlamurun içilmesi önemli.” Ihlamurgiller familyasındandır. Haziran-ağustos ayları arasında beyazımsı-sari renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu ağaçtır. Genellikle ormanlarda tabiî olarak bulunursa da, süs ağacı olarak park ve bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri en az üçü bir arada olmak üzere sarkık yetişirler. Çiçek örtüsü kayık seklinde, sarimsi-yeşil renktedir. Meyveleri küre şekilli ve tek tohumludur. Ihlamur ağacı filizden büyür. Azami bir sene yasar.

Grip salgınının başladığı şu günlerde ıhlamur nasıl demlenir sorusu merak ediliyor. Peki ıhlamur neye iyi gelir? ıhlamurun faydaları nelerdir? Kalsiyum ve A vitamini açısından zengin olan ıhlamur ile ilgili bilgileri sizler için derledik. Kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ayrıca önemli bir A vitamini deposudur. B6 vitamini de içermektedir. Ayrıca tanen ve glikoz içerir. İçerdiği vitamin, element ve diğer maddelerle bazı hastalıklara faydaları vardır. Ekrem Sezik ıhlamurun hazırlanması ile ilgili tüketicilere şu bilgileri verdi: “2 gram kadar ıhlamur veya 1 poşet ıhlamur, porselen veya cam bir demliğe konur, üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilâve edilip, 5-10 dakika çay gibi demlenir ve içilir. Daha kolay ve kullanılışlı bir yol ise şöyledir: 1 poşet ıhlamur kupaya konur üzerine kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilâve edilir, 5-10 dakika kadar bekletilip içilir. Kupanın üzeri taşıdığı uçucu yağın kaybolmasını önlemek için kapatılmalı, yapısında bulunan müsilajı poşetten tamamen çıkarmak için de poşet sıkılmalıdır.” Ekrem Sezik ıhlamurun hazırlanması ile ilgili tüketicilere şu bilgileri verdi: “2 gram kadar ıhlamur veya 1 poşet ıhlamur, porselen veya cam bir demliğe konur, üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilâve edilip, 5-10 dakika çay gibi demlenir ve içilir. Daha kolay ve kullanılışlı bir yol ise şöyledir: 1 poşet ıhlamur kupaya konur üzerine kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilâve edilir, 5-10 dakika kadar bekletilip içilir. Kupanın üzeri taşıdığı uçucu yağın kaybolmasını önlemek için kapatılmalı, yapısında bulunan müsilajı poşetten tamamen çıkarmak için de poşet sıkılmalıdır.”

IHLAMUR NEYE İYİ GELİR?

Çay olarak günde 2 veya 4 bardak içebileceğiniz ıhlamurun, Avrupa İlaç Kurumu tarafından da soğuk algınlığı ve stres üzerindeki hafifletici etkisi kabul edildi. Ihlamurun muhteşem faydalarını anlatan Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, uyarıyor: “Bitkisel çaylar eczanelerde satışa sunuluncaya kadar, bilinen firmaların gıda kalitesindeki poşet çaylarını alınız. Ağır metal, pestisit artıkları ve mikroorganizma taşımayan ıhlamurun içilmesi önemli.”

IHLAMUR NASIL DEMLENİR?

Ekrem Sezik ıhlamurun hazırlanması ile ilgili tüketicilere şu bilgileri verdi: “2 gram kadar ıhlamur veya 1 poşet ıhlamur, porselen veya cam bir demliğe konur, üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilâve edilip, 5-10 dakika çay gibi demlenir ve içilir. Daha kolay ve kullanılışlı bir yol ise şöyledir: 1 poşet ıhlamur kupaya konur üzerine kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilâve edilir, 5-10 dakika kadar bekletilip içilir. Kupanın üzeri taşıdığı uçucu yağın kaybolmasını önlemek için kapatılmalı, yapısında bulunan müsilajı poşetten tamamen çıkarmak için de poşet sıkılmalıdır.”

Ihlamurun Diğer İsimleri: Tilia, Tilia silvestris, Linden

Botanik Bilgi: Ihlamurgiller familyasındandır. Haziran-ağustos ayları arasında beyazımsı-sari renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu ağaçtır. Genellikle ormanlarda tabiî olarak bulunursa da, süs ağacı olarak park ve bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri en az üçü bir arada olmak üzere sarkık yetişirler. Çiçek örtüsü kayık seklinde, sarimsi-yeşil renktedir. Meyveleri küre şekilli ve tek tohumludur. Ihlamur ağacı filizden büyür. Azami bir sene yasar.

Bilinen Bileşimi: Uçucu yağ, manganez, tanen, ossidaz, saponin, glusid, strol, C vitamini.

Özellikleri: Antispazmodik / spazm çözücü, digestif / hazmettirici, ekspektoran / balgam söktürücü, sedatif / rahatlatıcı, hafif uyuşturucu, sudofirik / terletici, diüretik / idrar söktürücü, kanın hiperkoagülasyonunu ve hiperviskositesini artırıcı.

Grip ve Nezleye Karşı Ihlamur: Ihlamur kış aylarında meydana gelen soğuk algınlığından ve yaygın salgın hastalıklardan korunmak ve bu hastalıkların tedavileri için tüketilmektedir. Daha fazla verim almak için ıhlamura bal ve limon eklenebilir. Balın yardımıyla vücudun direnci hastalıklarla mücadele için arttırılır. Balın doğal bir antibiyotik olması ıhlamurun etkisini iki katına çıkarır. Yalnız bal, haşlanmış veya çok sıcak suda özelliğini kaybeder. Bu yüzden ıhlamura karıştırılmadan önce mutlaka suyun soğumasının beklenmesi gerekir.

Ihlamur Öksürüğe İyi Gelir: Ihlamurun üşütmeden kaynaklanan öksürüğü yatıştırıcı özelliği vardır. Düzenli olarak sıcak tüketildiğinde öksürüğe neden olan bakteri ve mikropları vücuttan atar ve solunum yollarında öksürükten dolayı meydana gelen tahrişleri giderir. Öksürükten daha hızlı ve kısa zamanda kurtulmamıza yardımcı olur.

Ihlamur Vücudun Direncini Arttırır: Kan dolaşımının hızlanmasını sağlar ve vücudu sıcak tutmaya yardımcı olur. Özellikle kış aylarında üşüme sorunu yaşayan kişilerin bu sorunu çözmesine önemli derecede yardımcı olur. Hastalıklarla genel anlamda mücadele için metabolizmayı kuvvetlendirir.

Stresi Giderir: Ihlamurun sinir sistemi üzerinde de ciddi katkısı vardır. Hazırlanan ıhlamur çayının içerisine karanfil atıldığında sinir üzerinde daha fazla etki gösterir ve sakinleştirici özelliği vardır. Böylece genel anlamda sinir sistemlerini olumlu yönde etkiler ve stresten kaynaklanan kötü düşüncelerden bünyeyi korur. Yalnız gece geç saatlerde aşırı derecede ıhlamur tüketimi uykusuzluğa neden olabilir. Bu yüzden akşam saatlerinde fazla tüketilmemesi tavsiye edilir.

Cilt Sağlığına Ihlamurun Faydası Vardır: Ihlamurun hastalıların yanında gözlere de faydaları vardır. Kaynatılan ıhlamur yapraklarından elde edilen su, pamuk yordamıyla gözlerin üzerine konur. Bu işlem yapılırken gözlerinizi kapatmanız gerekir. Bu uygulama sayesinde hem gözlerin dinlenmesini sağlamış olursunuz hem de göz kapaklarının kenarlarında oluşan bakteri veya çapakların temizlenmesini sağlamış olursunuz.

Güzellik İçin: Cildinizde lekeler mi var? Yüzünüzde kırışıklıklar mı oluşmaya başladı?

Kullanım Şekli: 2-3 tatlı kaşığı kurumuş çiçek ve yaprak ıhlamurun üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. Pelte kıvamına gelinceye kadar kaynatmaya devam edin. Kaynamış ve bekletilmiş sıvıyı cildinize sürdüğünüzde faydasını göreceksiniz. Yine aynı şekilde elde edeceğiniz ıhlamurla kırışıklıklara masaj yaparsanız gaye iyi sonuç alırsınız.

UYARI : Fazlası iç organlara ve beyne zarar verir.

IHLAMURUN ZARARLARI

Şimdiye kadar yapılan hiçbir araştırma ıhlamurun direkt olarak sağlığa herhangi bir zararının olduğunu ortaya koymamıştır. Sadece aşırı tüketilmesi ve yanlış kullanılması durumunda bazı yan etkileri olabilmektedir.

Bunlar;

Çok fazla ve geç saatlerde tüketilmesi uykusuzluğa neden olabilir.

Ihlamur sadece bir kere kaynatılır, defalarca kaynatılarak tüketilmesi bir fayda sağlamaz, tam tersi zararlıdır.
Mümkün olduğunca tatlandırmak için bal veya limon kullanılabilir. Şeker kullanımı kilo almaya neden olabilir.
Ihlamur, aşırı sıcak içilmemelidir. Haşlanmış ıhlamurun terlemeye yardımcı olduğuna dair genel bir kanaat vardır. Halbuki ıhlamur sıcaklığının yoğunluğu yemek borusu ve ağız içine zarar verebilir.

Ihlamur nasıl kullanılır?

Hem çiçek hem yaprak karışımından bir tutam alarak üzerine de bir fincan kaynamış su ilave ederek 10 dakika demlemek yeterli olacaktır. Her içimde taze olarak hazırlayabilir ve günde 3 fincana kadar tüketebilirsiniz. Ihlamur üzerine su koyup; ocakta kaynatmak şeklinde yapılan demlemeler yanlış olacaktır ve ıhlamur içerisindeki tüm faydaların yok olmasına neden olacaktır.

Ihlamuru yalnızca vücut sağlığı için değil; güzellik için de kullanabilirsiniz. Cilt lekeleri üzerinde fazlasıyla olumlu etkisi vardır. Ayrıca kırışıklıkları da gidericidir. Böyle bir etki elde edebilmek için hazırlamanız gereken tarif şu şekildedir: İçmek için demlediğiniz şekilde ıhlamuru demleyin ve ocağa koyun. Ihlamur katılaşıp, pelte kıvamına gelene kadar kaynatmaya devam edin. Sonrasında soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra elde ettiğiniz sıvıyı cildinize sürün. Sağlık ve saç bakımında etkili olduğu gibi cilt güzelliği açısından da faydalarını göreceksiniz.

Ihlamurun yan etkileri nelerdir?

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur ama bazı araştırmalarda aşırı miktarda içildiği zaman kalbe zarar verdiği yönünde bilgiler elde edilmiştir. Ayrıca tam olarak kanıtlanmış olmasa da aşırı tüketiminin iç organlara ve beyne zarar verebileceği ihtimali üzerinde durulmalı ve tüketimde aşırıya kaçılmamalıdır.