Sıcak yaz günlerinde, terleme ile sıvı kaybı çok olur ve yeterince de sıvı alınmadığı takdirde idrar konsantre hale gelmeye başlar. Bu konsantre idrar bakterilerin çoğalması ve idrar yolu enfeksiyonuna sebep olması için uygun ortamı sağlar. Ayrıca yeterince temiz olmayan deniz, göl ve havuz gibi yerlerde yüzmek bakterilerin idrar yoluna girmesine ve enfeksiyon riskinde artışa sebep olabilir. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Uğur Aferin, "İdrar yolu enfeksiyonu hem kadın hem de erkeklerde görülmesine rağmen özellikle yaz aylarında kadınlarda daha sık karşımıza çıkar. Bunun başlıca nedeni ise idrar yolunun kadınlarda daha kısa olması ve bunun sonucunda bakterilerin idrar torbasına daha kolay ulaşabilmesidir" dedi.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri, enfeksiyonun yeri ve şiddetine göre değişmekle birlikte başlıca görülenleri şunlardır: İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi, az miktarda idrar olmasına rağmen sık ve acil idrara çıkma isteği, bulanık veya keskin kokulu idrar olması, idrarda kan olması, alt karın bölgesinde ağrı veya rahatsızlık hissi, kadınlarda pelvik bölgede ağrı olması, erkeklerde makat bölgede ağrı olması.
BÖBREKLERE ULAŞABİLİR
Unutulmaması gereken nokta ise herkeste tüm belirtilerin görülmeyebileceğidir. Hatta bazı hastalarda fark edilebilir şikâyetler olmayabilir, bu nedenle idrar yolu enfeksiyonundan şüphelendiğiniz takdirde bir üroloji uzmanına başvurmalısınız. Hafif düzeyde, şiddetli olmayan idrar yolu enfeksiyonunun kendi kendine gerileyebilme ihtimali olsa da eğer şüpheniz var ise kesinlikle bir üroloğa başvurmalısınız. Çünkü doğru tedavi edilmez ise enfeksiyonun böbreklere ulaşması gibi ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri yaşayan kişilerin doğru tanı ve tedavi için profesyonel tıbbi yardım alması önemlidir. Bir sağlık uzmanı tarafından reçete edilen antibiyotik vb. ilaçlar ile uygulanan hızlı bir tedavi genellikle enfeksiyonun temizlenmesini ve potansiyel komplikasyonların önlenmesini sağlar.
EN ÖNEMLİ BELİRTİ: ATEŞ VE TİTREME
Böbrek enfeksiyonu: Böbreklere ulaşırsa sırt ağrısı, yan ağrısı, ateş, titreme, bulantı ve kusma gibi ciddi şikâyetlere sebep olabilir. Ayrıca tedavi edilmezse kalıcı böbrek hasarı gelişebilir.
Sepsis: Nadiren de olsa yaşamı tehdit eden sepsis durumuna sebep olabilir. Bu durumda yaygın bir iltihaplanma ve çoklu organ yetmezliği gelişebilir.
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu: Bazı kişilerde sık tekrarlamaya ve zamanla tedavi zor bir hal alıp kronik enfeksiyona sebep olabilir.
YABAN MERSİNİ ŞİKAYETİ AZALTIR
Enfeksiyon durumunda doktora ulaşmanız kolay değilse veya zaman alacak ise, muayeneye kadar bol miktarda su tüketmelisiniz. Bazı yiyeceklerin de idrar yolu enfeksiyonu sıklığını azalttığı bilinmekte olup bu dönemde tüketilmesi şikâyetlerinizi azaltabilir. Bunlar arasında; turna yemişi, yaban mersini, yoğurt ve probiyotikler ve C vitamininden zengin besinler sayılabilir.
ISLAK MAYO VE İDRARI UZUN SÜRE TUTMAK RİSKLİ
Bakterilerin idrar yollarından atılmasına yardımcı olmak için bol su içilmelidir.
Nem oluşumunu ve bakteri çoğalmasını engellemek için bol ve nefes alabilen iç çamaşırı ve giysiler tercih edilmelidir.
Bakteri bulaşmasını önlemek için her tuvalet sonrası temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır.
Nem, bakterilerin çoğalmasına uygun ortam hazırladığı için yüzme sonrası ıslak ve nemli giysiler hemen değiştirilmelidir.
İdrar yollarında bakteri çoğalmasına sebep olduğu için idrar uzun süre tutulmamalı ve sık sık idrar yapılmalıdır.
Probiyotik açısından zengin besinlerin tüketilmesi veya probiyotik takviyesinin alınması idrar yollarında sağlıklı bakterilerin çoğalmasını sağlayabilir.
Umumi tuvaletleri ve havuzları kullanırken dikkatli olunmalıdır. Kullanmadan önce klozet kapak örtüsü koyulmalı veya iyice temizlenmelidir. Ayrıca halka açık yüzme havuzlarında direkt yere oturmaktan kaçınılmalıdır.