İdrar yolu enfeksiyonu böbrekten edebilir 

Çocuklarda daha sık görülen idrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse böbrek hastalıklarına yol açıyor. Uzmanlar uyarıyor; Tuvalete az gidiyorsa dikkat edin! 

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloji Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Önder Yavaşcan, “Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları kronik böbrek hastalıklarına neden olabiliyor. Kız çocuklarında yaklaşık yüzde 8, erkek çocuklarındaysa yüzde 2’ye varan oranlarda ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonları, takibi ve tedavisi ciddiyetle yapılması gereken en önemli çocuk hastalıklarından birisidir” dedi. Yeni doğan döneminde kronik böbrek hastalıklarının genellikle doğumsal nedenlerden kaynaklandığını ve geri dönüşü olmayan böbrek hasarlarına yol açtığını belirten Yavaşcan, “Nadir görülse de bebeğin anne karnındaki 5-6 aylık döneminde gerçekleşen hasar çok şiddetli olur” dedi.

Sinsi şekilde ilerliyor

Yavaşcan, “Sinsi bir şekilde ilerleyen kronik böbrek hastalığının sonraki belirtileri; çok idrara çıkma, büyüme geriliği, kemik gelişimi bozukluğu, anormal diş gelişimi, halsizlik, iştahsızlık ve soluk ten rengi şeklindedir. Diyaliz gerektiren son dönem böbrek yetmezliği aşamasında ise bulgular; idrar miktarında azalma, soluk ten rengi, iştahsızlık, kilo alamama, kusma, yüzde ve bacaklarda şişme ve nefes darlığı şeklinde ortaya çıkabiliyor" diye konuştu.

Doğru diyaliz yöntemi seçilmeli 

Son dönem böbrek yetmezliği aşamasına gelen çocuklarda diyaliz seçiminin aile ve tedavi ekibinin tercihine bağlı olduğunu, periton diyalizinin çocuk hastalar için ilk tercih olduğunu, ancak bazı problemlerin varlığında 

hemodiyaliz tercih edilmesinin daha doğru olacağını belirten Yavaşcan ‘Bu süreçte beslenme büyük önem taşıyor” dedi.