İbni Sina ‘ölümsüzlük meyvesi' olarak nitelendirdi... Şifanın reçetesi ‘hünnap'ta

Hünnap, asırlar boyunca alternatif tıpta kullanıldı ve İbni Sina tarafından ‘ölümsüzlük meyvesi' olarak nitelendirildi. İbni Sina'nın hazırladığı reçetede başta öksürük kesici ve mide ülseri başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan hünnap, adeta şifanın reçetesi.

Bilimsel adı "Ziziphus Jujuba Mill" olan hünnap meyvesinin anavatanı Çin olarak biliniyor. Tam bir C vitamini deposu olan hünnap, Türkiye'de Amasya, Çanakkale, Bursa, Kayseri, Antalya, Hatay, Isparta ve Denizli'de yetiştiriliyor. Çin'den dünya geneline yayılan meyve, asırlar boyunca alternatif tıpta kullanıldı, doktorların atası olarak kabul edilen İbni Sina tarafından 'ölümsüzlük meyvesi' olarak nitelendirildi. Vitamin ve mineral yönünden zengin olan hünnap aynı zamanda kalsiyum, potasyum, brom, lantan elementlerini içeriyor, antioksidan miktarı ise oldukça fazla. Hünnap, kalp hastalıkları ve kanser gibi ölümcül sağlık sorunlarına karşı koruyucu bir etkiye sahip. Genç yaşta kalp krizi riskini azaltıyor ve kötü kolesterole karşı savaşarak vücudu koruyor.

İbni Sina'nın hazırladığı reçetede başta öksürük kesici ve mide ülseri başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan hünnap hakkında gastronom Recep İncecik şöyle konuştu: "Avrupa bu lezzeti tatlılarda ve yemeklerde çok sık kullanıyor. Reçeli, şerbeti nefis olduğu gibi kurutulmuş hali toz haline getirilerek pasta ve keklerde aroma arttırıcı olarak kullanılıyor. Eğer bu mucize meyvenin lezzetini ve faydalarını keşfetseniz siz de sofranızdan hiç eksik etmezsiniz."