Hipertansiyonu durduran diyet: Dash

Halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyon, deyim yerindeyse çağımızın vebası. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, hipertansiyona iyi gelen Dash diyetini anlattı.

Yaşları 45-84 arasında değişen, kalp hastalığı olmayan 75 bin İsveçlinin dahil edildiği bir çalışmada, DASH diyeti ve kalp yetmezliği ilişkisi araştırıldı. Ortalama takip süresi 22 yıl sürdü. Takip süresince 12 bin 164 katılımcıda kalp yetmezliği gelişti. Araştırma sonunda DASH diyetini yakından takip edenlerde kalp yetmezliği oranının düşük olduğu tespit edildi. Konuyla ilgili bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, "DASH diyeti potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından zengin gıdaları içerir. Bu besinler kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur" diyerek şöyle konuştu: "Diyet; sodyum, doymuş yağ ve ilave basit şeker oranı yüksek yiyecekleri sınırlar. DASH diyeti kalp ve damar sağlığına yardımcı olan dengeli ve esnek bir beslenme planıdır. Çalışmalar DASH diyetinin kan basıncını iki hafta kadar kısa sürede düşürebileceğini göstermiştir. DASH diyeti meyve, sebze ve kepekli tahıllar açısından zengindir. Yağsız veya az yağlı süt ürünleri, balık, kümes hayvanları, fasulye ve fındık içerir. Yağlı etler ve tam yağlı süt ürünleri gibi doymuş yağ oranı yüksek gıdaları sınırlar."

HANGİ YİYECEKLERİ SEÇMELİYİZ?

"DASH diyetinde tuz yerine sodyum içermeyen baharatlar veya otlar kullanmak gerekir. Pirinç, makarna veya sıcak mısır gevreği pişirirken, tuz eklememek gerekir. Sebze seçerken; sade, taze, dondurulmuş veya konserve seçmek gerekir. Taze veya dondurulmuş derisiz kümes hayvanları, balık ve yağsız et parçalarının seçilmesi gerekir."