Her yaşın ayrı bir güzelliği var...

DERMATOLOJİ UZMANI DR. SADİYE KUŞ

Güzelliğin gençlikle özdeş olmaktan çıkarılması gerektiğine inanıyorum. Cilt ve beden sağlığını bütüncül bir yaklaşımla ele alıp cilt yapısına katkıda bulunmaya yönelik “koruyucu” ve “düzeltici” uygulamalarla kişilerin bulundukları yaş grubunda sağlıklı ve canlı bir cilde sahip olması ve yaşam kalitesinin artırılması için çalışıyoruz. Amaç olduğumuzdan daha farklı ya da daha genç görünmek değil, yaş gruplarına göre ihtiyaçları belirleyip kişilerin bulunduğu yaş aralığında sağlıklı ve canlı bir görünüme sahip olmalarını sağlamak. Doğru yaşta, doğru cilde ve doğru sıklıkta yapılan uygulamalar, doğru beslenme, düzenli egzersiz ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak “doğal güzelliğin” her yaşta korunmasını sağlıyor; güzelliği gençlikle özdeş olmaktan çıkarıp sürdürülebilirliğini mümkün hale getiriyor. 

Sağlıklı bir cilt nasıl olmalı? 

Sağlıklı bir cildin nemi yerinde olup, yüzeyi pürüzsüz, parlak, dış etkenlere dayanıklı sağlam bir bariyere sahip olmalı. Konturları düzenli, elastikiyeti ve sıkılığı iyi olmalı. 

Doğal yaşlanma süreci nasıl olur? 

Doğal yaşlanma sürecinden cilt ve cilt altı dokularımızdaki bir takım değişiklikler sorumlu. 

Kemik yapıda değişiklikler: Kemiklerimiz sürekli bir yıkım ve yapım halinde. Ancak 35 yaşından sonra yapım azalır ve üstündeki yumuşak dokuları iyi destekleyemez hale gelir. 

Kas yapısında değişiklikler: Yüzdeki mimik kaslarının altlarındaki kemik desteği azaldıkça kasların tonusu artar ve mimik çizgileri belirginleşir. 

Yağ yastıkçıklarında değişiklikler: Yüzün genelinde derin yağ yastıkçıklarının kaybı, ında ve çene altında yağ artışı olur. 

Ciltte değişiklikler: Cildin antioksidan kapasitesi yaşla düşer. Serbest radikal hasarına daha açık hale gelir. 28 günlük bir hücre döngüsüyle sürekli yenilenen cildin yaş aldıkça hücre döngüsü yavaşlar ve bu nedenle cilt daha donuk ve ışığını eskisi kadar iyi yansıtamayan bir duruma gelir. Cildin sıkılığından sorumlu olan kollajen proteininin sentezi 25 yaşından itibaren %1,5 oranında azalmaya başlıyor. Sonuç olarak her 10 yılda bir cildimizdeki kollajenin %10’unu kaybetmiş oluyoruz. Cilt sıklığını kaybedip gevşiyor. Cildin elastikiyetinden sorumlu elastinin azalmasıyla cilt sarkıyor. 

Doğal yaş alma sürecinde yaş gruplarına göre ciltte beklenen değişiklikler: 

25-35 yaş arası: Tek tük kaz ayakları ve ağız kenarlarında ince çizgiler olabilir. Temel neden her on yılda bir ciltteki kollajenin yüzde 10’unun kaybediliyor olmasıdır. 

35-45 yaş arası: Cilt altı yağ dokusu erimeye, kemik yapılar değişmeye başlıyor. Yüz yavaş yavaş şeklini kaybediyor, burundan çeneye uzanan hat derinleşiyor. Göz kapaklarında ve cildin genelinde bir gevşeme ve yumuşama başlıyor. Hücre döngüsü de yavaşladığından cildin parlaklığı azalıyor. 

45-55 yaş arası: Sahadaki yeni oyuncu menopoz. Hormonlardaki düşüşle beraber cilt daha kuru, kırışmaya daha meyilli bir hale geliyor, kollajen kaybı hızlanıyor, gevşeme ve sarkma artıyor. Tek tük lekeler başlıyor. 

55 yaş üstü: Kemik yapılardaki değişiklik artığından kaşlar ve göz kapakları düşmeye başlıyor, lekeler artıyor. Önceki yaş gruplarında beliren değişiklikler derinleşiyor.