Her kış çayı şifa değil! İlaçlarla etkileşime girebilir

Dr. Tuğba Kaman, kış çayı olarak sunulan çok sayıda karışımın içindeki farklı bitkilerin ilaçların etkisini değiştirebildiği uyarısında bulundu.

Piyasada kış çayı olarak sunulan çok sayıda karışımın olduğunu ancak içindeki bitkilerin etikette belirtilenden farklı olabildiğine vurgu yapan Dr. Tuğba Kaman, bitkilerin ilaçların etkisini değiştirebildiği uyarısında bulundu. Üsküdar Üniversitesi'nden Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, şunları anlattı: "Şifalı bitkilerin pek çok faydası bilinse de içinde bulunan etken maddelerinden kaynaklanabilecek bitki ilaç etkileşimleri, kontrendikasyon ve toksisite gibi risklere karşı bilinçli olmalıyız. Özellikle kronik bir rahatsızlığı olan ve düzenli ilaç kullanımı olanlar bu duruma ayrıca özen göstermeli ve doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Otoimmün hastalıkları olan ve karaciğer bozuklukları olan kişilerin kullanımından kaçınması gerekir."

KRONİK HASTALAR DİKKAT

"Zencefil, kanama süresini uzatabilen bu sebeple aspirin ve kan sulandırıcılarla kullanımına dikkat etmek gerekir. Adaçayı bazı ilaçlarla birlikte tüketildiğinde etkisini değiştirebilmektedir. Hamileler, emzirenler ve küçük çocukların tüketmesi sakıncalı olarak görülür. Ayrıca hipertansiyon ve çarpıntı şikâyeti olan bireylerin dikkatli kullanması gerekir. Ihlamurun idrar söktürücü ilaçlarla birlikte kullanıldığında dehidratasyon riski bildirilmiştir. Meyan kökü kan basıncını düzenleyen ilaçlar ile etkileşime neden olabilir. Kullanımında 4-5 haftayı aşmamak gerekir. Ayrıca yan etki olarak, hipertansiyon, baş ağrısı, sodyum tutulması, ödem ve potasyum eksikliğine yol açabilir."