Azime Kahya
İşitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı olan çocukların erken dönemde tespit edilmesi, uygun tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları büyük önem taşırken bu çerçevede Sağlık Bakanlığı tarafından Yeni doğan İşitme Taraması Programı yürütülüyor. Yeni doğan her bin bebekten 1 ila 3'ünün bebek konjenital işitme kaybıyla (doğuştan işitme kaybı) dünyaya geldiği belirtilirken çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve benzeri nedenlerle bu oranın binde 6'ya çıkabildiği aktarılıyor.
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri ve Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Özgür Yiğit, "Doğuştan işitme kayıplı çocuklar yeni doğan işitme taraması ile erken dönemde tanınabiliyor ve tedavisine başlanabiliyor. 2004'ten beri devam eden yeni doğan işitme taraması ülkemiz için bir gurur vesilesi, yüzde 90'ların üzerinde de bir tarama oranı var. Bin doğumdan 2 ya da 3'ünde işitme kaybı olabiliyor. İlk 3 ay içinde yeni doğan işitme kayıpları tanınabiliyor, 6 ay içinde de cihazlandırılıyor. 1 yıl içinde de koklear implant veya işitme cihazı takılıyor. Bu iki yöntem olmadan o insanların işitme duyularının gelişmesi şu anda mümkün değil" dedi.
'TEDAVİYİ ERTELEMEYİN'
Çocuklarında işitme kaybı olan ailelerin mevcut tedavilerden yararlanmamasının çocukları için olumsuz sonuçlar doğuracağını anlatan Yiğit, "Bazı aileler özellikle yeni bir tedavi olacak mı diye işitme cihazından ve koklear implanttan kaçınıyorlar, bu doğru bir şey değil. Çocuğa öncelikle sesi yükseltip duyurmak lazım aksi taktirdi beynin işitme bölgesi ses duyamayacağı için çocuklar 4 yaşından sonra körelmeye başlayacak. Dolayısıyla siz yeni tedaviden zaten faydalanmayacaksınız" şeklinde konuştu.
Yenidoğan bir bebek üçüncü aydan itibaren seslere tepki vermeye başlıyor. 6-9'uncu ayda da artık başını sesin geldiği tarafa doğru çevirebiliyor. Aileler bu süreci takip ettiklerinde eğer bir aksama görürlerse bir işitme kaybı olabileceğinden şüphelenerek doktora gitmeliler.
500 MİLYON İNSAN SESLERİ DUYAMIYOR
Dünyada büyük bir insan grubunun az ya da çok işitme problemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yiğit, "65 yaşını geçince 3 kişiden birinde işitme kaybı olma ihtimali var. Dünya Sağlık Örgütü diyor ki; şu anda dünyada 500 milyona yakın işitme engelli insan var, bu total işitme kaybı anlamında değil az ya da çok. İleride her 5 kişiden birinde az ya da çok bir işitme kaybı olma ihtimali var" dedi.