Gaz sancısıyla mücadele etmenin en etkin yolu, konuyu iyi kavrama ve bebeği sakinleştirmeye çalışmaktır. Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Çivilibal, bebeklerde sık görülen gaz sancısı sorunuyla ilgili merak edilenleri anlattı:
AYNI SAATTE BAŞLAR
Çivilibal, "İnfantil kolik (gaz sancısı) 2-3 haftayla 3 ay arasındaki bebeklerde haftada 3 günden fazla ve günün aynı saatlerinde en az 3 saat süren ağlama nöbetleri olarak tanımlanıyor. Ebeveynler, her ağlamanın nedeninin de gaz sancısı olmadığı unutulmamalı" dedi.
4 AY SÜRER VE GEÇER
Genellikle ayaklarını karna çekme, gerinme, bağırsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka yapma görülür. Bilinmesi gereken, bebek 3 veya en geç 4 aylık olduğunda bu sıkıntılı durumun ortadan kalkacağıdır.
BANYO RAHATLATIR
Ağlama saatlerine yakın banyo ve masaj bebeği rahatlatır. Bebek anne sütüyle beslenmelidir. Annenin içtiği inek sütünde bulunan alfa laktalbuminin bebeğe geçmesiyle alerji ve buna kolik ağrıları gelişir.
HER İSTEDİĞİNDE EMZİRİN
Her istediğinde bebeğin kendini güvende hissetmesi için emzirin. Kucakta hafif dans eder şekilde sallayarak yüzü yere bakacak şekilde kol üzerine yatırın. Gaz giderme için kullanılan fazla miktar ve sayıda ilaç kullanmayın.