Her 4 gençten biri şişman!

Modern çağın ve teknolojinin getirdiği rahatlık, bilgisayar ve hazır gıda bağımlılığı yaptı. Bağımlılık pençesine düşen yeni nesil, pandemiyle birlikte adım atamaz hale geldi; her 4 gençten biri şişmanlık seviyesini geçti bile!

Obezite dünyadaki en yaygın ve önlenemeyen pandemi olarak kabul ediliyor. Tüm önlemlere rağmen hızlı bir şekilde artan obezite son 50 yıllık süreçte gelişmiş ülkelerde nüfusun yüzde 70'ini ele geçirdi. Bunun da nedeni, Batı tarzı beslenme, hareketsizlik ve çocukluk çağından gelen kilo... Medical Park Florya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Halil Alış, en çok gençleri etkileyen obezite hakkında açıklamalarda bulundu:

HASTALIKLAR DA ARTIYOR

"Çocukluk çağında aşırı kilolu bireylerin sayısı giderek artıyor. Öngörüler her 4 çocuktan birinin aşırı kilolu/obez olacağını gösteriyor. Bu gerçek, obeziteye bağlı olarak ortaya çıkan ciddi hastalıklarla çocuk ve gençlerde daha yüksek oranlarda karşılaşılması anlamına geliyor. Obezite; hareketsizlik, hatalı beslenme alışkanlıkları, televizyon ve bilgisayara aşırı zaman ayırmanın neden olduğu inaktif yaşam gibi çevresel faktörlerden kaynaklanan bir obezite tipi olarak tanımlanıyor. Modern yaşamın getirdiği fazla karbonhidrat tüketimi ve hareketsizlik mücadele edilmesi gereken sorunların başında geliyor. Şişmanlıktan kurtulmanın başında hareket geliyor. Yağ, karbonhidrat, şeker, un ve çikolata gibi rafine gıdaların yemek alışkanlığımızda dengeli hale getirilmeleri şart. Hayatımıza daha fazla hareketi eklememiz gerekiyor. Biz ameliyat ettiğimiz hastalara bile muhakkak egzersiz öneriyoruz. Haftanın 5 günü yürüyüp 2 gün de yüzeceksiniz diyoruz. Obezite, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi, felç, bazı kanser türleri ve diğer kronik hastalıklara neden oluyor."