Budesonide isimli astım ilacının, koronavirüsün akciğerlere tutunmasını önlediği ortaya çıktı

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, ucuz ve yaygın olarak bulunabilen ''budesonide'' adlı astım ilacının Covid-19'un erken aşamasında virüsün akciğerlere tutunmasını engellediği keşfetti. Araştırmacılar, bu nedenle ilacın şiddetli Covid-19 riskini önleyebileceğini ve hastalığın süresini kısaltabileceğini ifade etti.

İngiltere'de Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışma, ucuz ve yaygın olarak bulunabilen "budesonide" adlı astım ilacının şiddetli koronavirüs (Covid-19) hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığını gösterdi.

NTV'de yer alan habere göre, araştırmacılar, ilacın semptomların görülmeye başladığı ilk evrede alınması gerektiğine dikkat çekerek, tedavinin koronavirüsün kötü gitmesini engellemesinin yanı sıra hastalığın süresini kısalttığını da ifade etti.

ASTIMI VE KOAH'I OLANLAR HASTANEYE DAHA AZ BAŞVURDU

"Stoic" adı verilen çalışma, astımı veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişilerin koronavirüs nedeniyle hastaneye yaptığı başvuruların önemli miktarda düşük olduğunun gözlemlenmesinin ardından başlatıldı.

Bilim insanları, bu durumun astım ve KOAH semptomlarını kontrol altına almak için kullandıkları inhaler (ağızdan nefes alınarak çekilen ilaç) formundaki steroid ilaçlarından kaynaklanabileceğini fark etti ve küresel olarak yaygın bir şekilde kullanılan "budesonide"i inceledi.

146 KİŞİ İNCELENDİ

Ardından, Oxford Üniversitesi'nden Profesör Mona Bafadhel ve meslektaşları, koronavirüsün erken aşamasında bulunan 146 yetişkin üzerinde bir klinik çalışma gerçekleştirdi.

Gönüllülerin yarısına kendilerini daha iyi hissedene kadar standart tedavinin yanı sıra, günde iki kez budesonid uygulandı. Diğer gönüllülere ise standard koronavirüs tedavisi uygulandı.

ASTIM İLACI ALANLARIN UZUN KORONADAN ETKİLENME İHTİMALİ DE DÜŞTÜ

Çalışmanın sonuçlarında, "budesonid tedavisi alanların ateş, öksürük ve diğer koronavirüs semptomlarından daha hızlı bir şekilde kurtulduğu ve 28 günün ardından sonra daha az kalıcı semptomlar yaşadıkları görüldü.

Araştırmacılar, bu durumun ayrıca ilacı alan insanları insanların "uzun Covid" geliştirme ihtimalini azalttığını gösterdiğini söyledi.

Araştırmanın yazarları, budesonide'nin akciğerlerdeki hücrelerde hücrenin çoğalmasını ve virüsün ilk etapta onlara tutunmasını engellediğini aktardı.

ALTTA YATAN HATALIĞI OLAN YAŞLILARDA KULLANILIBİLİR

Konuya ilişkin açıklama yapan Profesör Bafadhel, "Bu küçük bir çalışma olsa da, dünya genelinde farklı astım ilaçlarının Covid-19 üzerindeki etkisine araştıran en az beş çalışma daha bulunuyor ve hepsinin sonucu bu ilaçların tedaviye yardımcı olabileceğini gösteriyor." dedi.

Bafadhel, "Şu anda budesonidi, altta yatan sağlık sorunları olanlar da dahil olmak üzere erken koronavirüs semptomları olan yaşlı yetişkinler için bir tedavi olarak değerlendiriyoruz. Aşılar elbette çok önemli, ancak şu anda kötü olduğunuzda sizi tedavi eden, daha da kötüye gitmenizi engelleyecek herhangi bir ilaç yok. Nispeten güvenli, yaygın olarak bulunan ve iyi çalışılmış bir ilacın pandemi sırasında yaşadığmız baskının üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olabileceğine yürekten sevindim" ifadelerini kullandı.