Hazır yemek öldürüyor

Hazır ve paketli yiyecek tüketen 400 binden fazla kişinin sağlık sonuçları incelendi. Sürekli aşırı işlenmiş gıda yemenin hastalıktan ölme olasılığını yüzde 23 arttırdığı belirlendi.

Akşam Gazetesi

Avrupa'daki 9 ülkede 35 ila 74 yaşları arasındaki 428 bin kişinin diyetleri ve sağlık sonuçları 16 yıl boyunca takip edildi. Hazır yemekler gibi aşırı işlenmiş gıdalar (AİG) tüketen kişilerde Parkinson hastalığından ölme olasılığının yaklaşık yüzde 25 daha fazla olduğu ortaya çıktı. Beyindeki sinir hücrelerinin ölmesine yol açan Parkinson, ölümcül enfeksiyonlara karşı vücudu savunmasız bırakıyor.

FELÇ VE KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR

Aşırı işlenmiş gıda tüketimine bağlı felçten ölüm olasılığı yüzde 11 artarken, kalp hastalığına bağlı ölüm oranı yüzde 5 ila yüzde 9 arasında yükseldi. AİG tüketimi ile kanser ve Alzheimer hastalığından ölüm riskinin artışı arasında bağlantı bulamadı. Ancak geçen yıl yapılan başka bir araştırmada çok fazla AİG tüketimi kanser ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere 32 sağlık sorunuyla ilişkilendirilmişti.

VÜCUDUN KORUYUCUSU SEBZE-MEYVE

Araştırma kapsamında AİG'lerin sadece yüzde 10'luk kısmı taze meyve-sebze gibi işlenmemiş gıdalarla değiştirildi. Bu değişiklik, Parkinson'dan ölüm riskini yüzde 22, sindirim hastalıklarından ölüm riskini yüzde 18, felçten ölüm riskini yüzde 13 ve kalp sorunlarından ölüm riskini ise yüzde 11 ila yüzde 12 oranında azalttı.

428 bin 728 kişiden elde edilen verilere dayalı araştırma sonucu, 'The Lancet Regional Health–Europe' dergisinde yayımlandı.

KATKI MADDELERİ KANA KARIŞIYOR

Birden fazla endüstriyel işlemden geçerek fiziksel yapısı bozulan işlenmiş gıdalar, daha hızlı kana karışıyor. Bu da kan şekerini artırırken, tokluk hissini azaltıyor. Tatlandırıcı, modifiye nişasta, sakız ve emülgatör gibi gıda katkı maddeleri de bağırsak iltihabına neden olabiliyor.