‘Hatırlatma dozunu hangi aşıyla olalım?' Güçlü bağışıklık için ‘hibrit aşılama'

Hatırlatma dozu tanımlanan vatandaşlar hastaneye koştu. Karma aşılamanın bağışıklığı güçlendirdiğini belirten Prof. Deniz Odabaş, “3 doz Sinovac'tan sonra 1 doz Biontech ya da 2 doz Biontech'ten sonra 1 doz Sinovac olunabilir” dedi. Prof. İlyas Dökmetaş ise, “Kişiler buldukları her aşıyı olabilir” dedi.

HABER MERKEZİ

BÜLENT ŞANLIKAN

Koronavirüsün yeni alt varyantlarına bağlı vakalar, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de artmaya başladı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığınca son yaptırdığı aşının üzerinden 6 ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevuları tanımlandı. Vatandaşlar 'Şimdi hangi aşıyı olmalıyım?' diye sormaya başladı. AKŞAM konuyu uzmanlara sordu:

'MRNA'NIN ETKİSİ BÜYÜK'

Bilim Kurulu Eski Üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş: "Aşıların insanların tercihine bırakılması hangi aşıyı olayım tereddütte yol açabiliyor. Teknik olarak, bir aşının etkili olabilmesi için kaç doz tekrarlandığına bakıyoruz. Sonrasında hatırlatma dozları devreye giriyor. Yapılan çalışmalarda özellikle 'aşı kursu' adını verdiğimiz yani temel dozlar mRNA için 2 doz, Sinovac için ise 3 doz olarak değerlendiriliyor. Hibrit yani karma aşılamanın, bağışıklık düzeyine daha güçlü bir yanıt verdiğine yönelik çalışmalar bulunuyor. İnsanlar buradan hareketle yola çıkabilir. Örneğin kişi 3 doz Sinovac olduktan sonra 1 doz Biontech, ya da 2 doz Biontech'ten sonra 1 doz Sinovac olabilirler. Karma aşılamanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylemek mümkün. Ancak şunu da kabul etmek gerekiyor mRNA aşılarının etkisi diğer aşılara göre çok daha yüksek."

'HER AŞIYI OLABİLİRLER'

SBÜ Hamidiye Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş: "Şu anda dünyada koronavirüsün BA.4 ile BA.5 varyantıyla ilgili olan saygın devam ediyor. Birçok ülkede (Avrupa ve Asya'da) tedbirler artırılıyor. Ülkemizde şu an için paniğe kapılacak bir durum yok ama sayılarda artış söz konusu. Bu dönemde aşı olmak istemeyen vatandaşlarımız korunma tedbirlerini artırmalı. En son olduklarını aşı üzerinden 6 ay geçmiş kişilerin aşı olmalarında hiçbir sıkıntı yok. Kişiler buldukları her aşıyı olabilirler. Ülkemizin ürettiği TURKOVAC etkili bir aşıdır. Sinovac benzeri bir etki gösteriyor. Bireyler daha önce farklı bir aşı olmuşlarsa en son oldukları aşının hatırlatma dozunu yine olabilirler. Sonbahar gibi yeni varyantlara karşı daha etkili aşı geliştirme çalışmaları dünyada devam ediyor."

HASTANELERDE 4. DOZ İÇİN KUYRUK OLDULAR

Bakanlık, Kovid-19'la mücadele kapsamında, son yaptırdığı aşının üzerinden 6 ay geçen kişilere yeni hatırlatma dozu randevularını dün itibarıyla e-Nabız sistemine tanımladı. Bu kapsamdaki kişiler, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevularını alarak hatırlatma dozlarını yaptırabiliyor. Hatırlatma dozu için TURKOVAC, Sinovac veya BioNTech aşılarından biri tercih edilebiliyor. 61 yaşındaki Yaşar Sezgin, "Bu benim 4. doz aşım. Koruyucu ve önleyici bir tedbir olarak bu aşıyı yaptırıyorum. Bunu aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olarak da görüyorum" dedi. Abdülhamit Demir (28), "e-Nabız'da görür görmez hemen randevumu aldım hatırlıtma dozumu oldum" dedi.