Hatırlatma dozları tanımlandı

Hatırlatma dozu randevuları açıldı. Son 1 ayda Kovid vakaları 7 kat arttı. Vakaların tırmanması üzerine Sağlık Bakanlığı hazırlatma dozu için harekete geçti, son aşısının üzerinden 6 ay geçenlerin randevuları açıldı. Uzmanlar, ‘aşı yaptırın' çağrısında bulundu.

Koronavirüs yine yükselişe geçti, son 1 ayda vakalar yaklaşık 7 kat arttı. Bilim insanlarına göre dünyadaki vaka artışının sebebi Omicron'un alt mutasyonu olan BA.2.75. Ancak bu varyant Türkiye'de henüz görülmedi. Ülkemizde hala etkin olan varyant Omicron. Vakaların artış hızı yükselse de uzmanlar hastanelere ve ölümlere yansıyan bir tablo olmadığını açıkladı. Ancak net tablonun bayramdan sonra ortaya çıkacağını söyledi. Vakaların artması üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçerek hatırlatma dozlarını vatandaşlara tanımladı. E-nabız sistemine tanımlananlar bugünden itibaren randevu alıp aşı olabilecek. Buna göre, BioNTech aşısının üzerinden 6 ay geçenler hatırlatma dozunu yaptırabilecek. 3 doz BioNTech aşısı olanlar için bu 4'üncü doz olacak. 65 yaş ve üstü ile riskli gruplarda olanlar için bu 6'ncı doz aşı olacak. Hatırlatma dozu için BioNTech, Sinovac veya TURKOVAC'tan biri tercih edilebilecek. Sinovac ve Turkovac'ta ise hatırlatma dozu aralığı ise 3 ay olarak belirlenmişti.

KOCA: ISRARLA ÖNERİYORUZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyadan şu paylaşımı yaptı: "Omicron'a bağlı vakalar Türkiye'de de artış gösteriyor. Bayramda dikkat etmeli. Maskeyi zaruri kılan ortamlar biliniyor. 50 yaş üstüyle risk grubundakilerin son aşıları üzerinden 6 ay geçmişse hatırlatma dozunu ısrarla öneriyoruz."

BİREYSEL TEDBİR ALIN

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, "Bireysel tedbirlerimizi yeniden almaya başlamamız gerekiyor. Toplu taşımada, kalabalık ortamlarda mutlaka maske kullanılmasını tavsiye ediyorum" dedi. Balık maske uyarısı yaparak şöyle konuştu: "Halihazırda dolaşımda olan varyant çok kolay bulaşıyor. Özellikle toplu ulaşım gibi alanlarda maskenin tamamen bırakılması vaka sayılarında hızlı bir artışa neden oldu. Fakat son varyantlar, toplum bağışıklığını azaltan bir etkiye sahip. Özellikle Omicron'un alt türleri BA.4 ve BA.5'in hem hastalığı geçirmeyle hem de aşıyla oluşmuş antikorların etkisini azalttığı ortaya çıktı. Bir de akciğer tutulumu yapıyor. Aşı firmaları eylül sonuna kadar yeni versiyon aşıların piyasaya çıkacağını açıkladı. Dolayısıyla özellikle risk grubundakilerin eylül sonuna kadar bireysel tedbirleri had safhada almaya devam etmeleri gerekir."

SON 1 AYDA 7 KAT ARTIŞ

Vaka - Ölüm

30 Mayıs-5 Haziran: 7 bin 300 19

6 Haziran-12 Haziran: 7 bin 500 20

13 Haziran-19 Haziran: 10 bin 900 19

20 Haziran-26 Haziran: 26 bin 600 17

27 Haziran-3 Temmuz: 57 bin 113 25